Bestuursjaar Studententijd

11 dingen die alleen (oud)bestuurders begrijpen

Een bestuursjaar is een van de meest stressvolle, leerzaamste en leukste dingen die je kunt doen tijdens je studie. Misschien overweeg je een bestuursjaar, zit je er nu middenin of heb je het, net als ik, alweer een tijdje geleden gedaan.

Sommige dingen kunnen alleen begrijpen als je een bestuursjaar doet of hebt gedaan. Dit is puur en alleen eigen ervaring. Jouw ervaring kan anders zijn, maar ik verwacht wel dat jij wat dingen herkent. Ik denk in ieder geval regelmatig met veel plezier terug aan mijn bestuursjaar en ik zou het zo weer doen.

Neem dit enigszins met een korreltjes zout. Het is luchtig en grappig bedoeld.

1 Multitasken heeft een nieuwe dimensie gekregen. 

Voor je bestuursjaar kon jij hoogstwaarschijnlijk al multitasken, maar tijdens je bestuursjaar heb je je skills pas echt geperfectioneerd. Je kunt nu namelijk small talk combineren met netwerken, daarvan mentaal aantekeningen maken, diegene nog attenderen op een activiteit die komen gaat en ondertussen voorlichting over je vereniging of stichting geven aan een potentieel nieuw lid.

En dat allemaal tijdens het wachten op je koffie uit de automaat, terwijl je van de ene naar de andere afspraak rent en de notulen van de bestuursvergadering op je telefoon doorneemt.

Die koffie heb je verdiend.

2 Je raakt gewend aan het feit dat iedereen jou kent, maar jij soms geen idee hebt wie zij zijn.

Dat iedereen je kent betekent dat je zichtbaar bent als bestuurder, dat is positief. Echter, je ontmoet zoveel mensen dat je niet kunt bijhouden wie wie is. Uiteraard weet je wel wie er in je commissies zitten, maar wie was nou die ene dude die je zojuist aansprak bij de bar en begon over de inschrijving voor het zeilweekend. Of je even de link wilt mailen en dan vervolgens weg loopt. Hoe moet je hem die link mailen, terwijl je zijn naam niet meer weet?!

3 Je weet de rest van je leven hoe je moet powernappen.

Feesten, gala’s en borrelen… Het hoort er allemaal bij en het klinkt voor je omgeving leuker dan dat het is. Waar je op borrels van anderen de teugels kan laten vieren, moet je ze bij je eigen borrels flink aanhalen. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt. Dus die chick die op haar 18de verjaardag iets te veel drinkt… jaja dat is jouw verantwoordelijkheid. Ow en altijd dat eeuwige opruimen! Als iedereen allang op bed ligt, sta jij de brokstukken van de nacht bij elkaar te rapen.

Een voordeel.. De stad is ’s nachts zo heerlijk rustig

Als je dan eindelijk om half 6 op je bed ligt, weet jij dat je wekker alweer om 8 uur gaat en je weer fris en fruitig moet douchen. Jij mag namelijk om 9 uur met het College van Bestuur van de onderwijsinstelling spreken. Gelukkig kun je tussendoor altijd wel een plekje vinden waar je even kunt powernappen. En hoe stressvol het allemaal ook wel niet klinkt, later zijn dat de dagen waar je met het meeste plezier aan terug denkt.

4 Je belevingswereld kun je volledig uitdrukken in afkortingen en termen waar anderen nooit van hebben gehoord

Je komt net uit je HSR/Uraad vergadering en kun je alweer door naar de BV. Voorafgaande aan de CoBo even met HB een BVO’tje regelen, omdat anders dat slepen met die unit wel erg zwaar wordt. Gelukkig was het AVG’tje wel te nassen. ODZ “alles voor de avond”. (Uiteraard is dit meer voor de dichtgetiktere student, maar alsnog deze situ komt je bekend voor…)

5 Volgens je-niet-bestuurlijk actieve vrienden of vrienden die niet lid zijn van je vereniging trek je leden en andere bestuurders altijd voor

Okay ja en nee.. je trekt ze niet voor, maar weet gewoon beter wat je van hen kan verwachten. Als iemand actief is (geweest) bij een vereniging zegt jou dat iets over diens motivatie. Daarbij heb jij zo’n groot netwerk opgebouwd (waar je vaak ook nog mee hebt samengewerkt) dat je altijd wel iemand kent die iets uitstekend kan.

Ook word jij door vrienden van toen nog vaak ingezet als het nodig is! Zo maak je goed gebruik van je netwerk, vind je. Echter, anderen vinden dat jullie studentenvriendjes elkaar voortrekken, terwijl jij je van geen kwaad bewust bent.

Even samen lunchen om alle laatste dingen te bespreken is niet alleen leuk, maar ook zeer nuttig

6 Jij vindt dat het bestuur dat na jullie komt slechte keuzes maakt

Kijk even goede vrienden. Je hebt een jaar lang ziel en zaligheid in je vereniging gestoken… Je hebt voor je gevoel echt iets opgebouwd en je stempel achter gelaten. En dan komt dat volgende bestuur… en dat gooit er voor je gevoel gewoon een sloopkogel doorheen!

Gelukkig ben jij verstandig en ken je je plek dus je doet er niets aan (die jonkies moeten het ook leren), maar soms vraag je je weleens af of zij beseffen wat de oude garde allemaal gedaan heeft om de vereniging op het punt te brengen waar die nu is.

Aan de andere kant valt het allemaal uiteindelijk altijd wel weer mee en is het louter je eigen ego dat een deuk heeft opgelopen. Anderen doen het niet slechter, maar anders. Dat is voor jou soms moeilijk los te laten.

Alles wat zij doen geeft je steken in je buik

7 Je komt overal wel bekenden tegen

Je houdt het niet voor mogelijk, maar je leert tijdens je bestuursjaar pas hoe klein Nederland is. Overal waar je komt kom je wel weer iemand tegen die je kent. Soms ken je diegene zelf, soms via via, maar toch klik je gelijk vanwege de gemeenschappelijke connectie.

8 Je leert na een bestuursjaar pas echt wie je vrienden zijn

Helaas is dit cliché waar. Aan het einde van je bestuursjaar heb je een nieuwe vriendenkring. Dat komt niet alleen door je drukke agenda, waardoor je geen tijd hebt voor andere mensen naast je vereniging. Jij bent ook veranderd. Dingen die je ervoor misschien heel normaal vond, pik je nu wellicht niet meer. Maar zie het positief! Je hebt niet minder vrienden. Je hebt andere vrienden.

9 Alleen andere bestuurders weten wat jij doormaakt

Je kunt mensen die geen bestuursjaar hebben gedaan, niet uitleggen wat jij meemaakt. Die snappen dat simpelweg niet. Zij snappen niet dat dat ene jaar jouw vereniging en bestuur even het allerbelangrijkste is voor jou. Zij zitten niet in die belevingswereld, dus zij zullen het nooit snappen.

Andere bestuurders snappen exact wat jij bedoelt als jij het over de bestuursdip hebt, dat je niet even die borrel kan afzeggen en dat je soms drie weken niets van je laat horen.

10 Het is het meest leerzame jaar van je studentenleven

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor een “organisatie”, namelijk je vereniging/stichting. Je organiseert evenementen. Je regelt ledenzaken. Je bent het gezicht van je vereniging. Je komt af en toe zelfs terecht in minischandalen waar je jezelf weer uit moet zien te redden.

Wat anderen dus tijdens hun werkleven moeten leren, heb jij in het klein allemaal al een keer ervaren. Dat helpt je zoveel. Daarbij je netwerk, je multitaskskills en alle andere vaardigheden die je opdoet geven je een voorsprong.

Ik heb in die tijd echt drie journals volgeschreven met “leerpunten”

11 Je zou het zo weer over willen doen

Je bestuur(sjaar) is zeker niet perfect. Vooral als je ver na je bestuursjaar je jaar gaat evalueren merk je pas hoe stom/dom sommige keuzes van jou zijn geweest, hoe je bepaalde situaties beter had kunnen aanvliegen en waarom je constant met die ene medebestuurder botste. Soms heb je het idee dat jouw bestuur het enige bestuur was dat slecht liep.

Geloof me als je ouder wordt en er verder van af komt te staan merk je dat ieder bestuur zijn issues had, maar dat iedereen net als jij de schone schijn ophield dat alles perfect was. Ondanks dit alles zou je als je terug in de tijd kon gaan, het allemaal gewoon weer doen.

Conclusie

Ondanks dat je je weleens afvraagt hoe je het allemaal hebt gered, ben je nog steeds wel een beetje trots als je de jonge garde het weer ziet overnemen. En als het nodig is, sta jij altijd voor de vereniging/stichting klaar!

Dit vind je misschien ook leuk...