Studententijd Studietips

Effectief aantekeningen maken en gebruiken deel 2

Vorige week kwam deel 1 over “effectief aantekeningen maken en gebruiken” online. Deel 1 ging het over hoe je effectief aantekeningen maakt. Deze post gaat over hoe je je aantekeningen mooi en eigen maakt.

Mooi is natuurlijk altijd relatief. Het belangrijkste is dat de kwaliteit van je notities belangrijker is dan hoe ze er uit zien. Echter, door je notities netjes te maken kun je ze wel beter gebruiken.

Zelf prefereer ik handgeschreven aantekeningen, omdat je daar meer van leert. Tevens realiseer ik mij ook dat veel mensen hun aantekeningen liever digitaal maken, zodat ze meer en sneller kunnen schrijven en vanwege het feit dat papierarm/papierloos studeren duurzamer is.

Zowel papieren aantekeningen als digitale aantekeningen komen vandaag aan bod. Het eerste gedeelte is voornamelijk georiënteerd op papieren aantekeningen. Aan het eind kun je tips voor digitale aantekeningen vinden met een voorbeeld dat te downloaden is.

Opbouw

Je kunt je aantekeningen op verschillende manieren bundelen. Wat ik zelf fijn vind is een scheiding maken tussen de aantekeningen van mijn boek en mijn colleges. Echter, het kan ook heel goed werken om ze te combineren. Vooral als je op een laptop werkt kun je de verschillende aantekeningen goed integreren.

Zorg voor een opvallende titel

Zet bovenaan je notities duidelijk het onderwerp. Dit klinkt ontzettend cliché, maar is wel degelijk iets wat vaak vergeten wordt. Een eenvoudige titel kan net zo netjes staan als eentje die gehandletterd is. Het gaat er om dat je er wat aan hebt, niet dat je vier uur bezig bent met het handletteren van de perfecte titel.

Benoem referenties

Schrijf onder de titel je belangrijkste referenties, dus bijvoorbeeld de colleges en de hoofdstukken die over het onderwerp gaan. Zo kun je tijdens het studeren makkelijk alles terug vinden.

Subkopjes

Maak je subkopjes duidelijk te onderscheiden van de rest van de tekst. Dus verschillend van de titel, hoofdtekst en een aankondiging van een opsomming. Dat is vooral handig als je lange alinea’s moet schrijven. Digitaal kun je bijvoorbeeld je subkopjes dikgedrukt maken en je opsommingen onderstrepen.

Opsommingen

Zorg voor een vaste volgorde waarin je je opsommingen maakt. Als je digitaal je notities maakt, heb je vaak al per inspringing een ander symbool. Als je de aantekeningen schrijft, probeer dan steeds ongeveer dezelfde afstand te laten inspringen. Ga je subcategorieën in je opsomming plaatsen? Probeer dan de tekens van de opsomming uit te lijnen met de eerste letters van de zin er boven. Dan heb je een goed referentiekader voor alle puntjes op dezelfde plek.

Hoofdtekst

Voor arcering in de hoofdtekst kun je meerdere systemen gebruiken. Je kunt een kleurencode gebruiken met verschillende kleuren, of je kunt juist alles in één kleurtint houden. Ik ben zelf van de kleurcodes met verschillende kleuren, al ziet één kleurtint er vaker wel mooier uit. 

De aankleding van je notities

Als je creativiteit gebruikt bij het studeren is het makkelijker om de stof te onthouden. Soms is het daarom handig om tekst af te wisselen met mindmaps en tekeningen. Je hoeft natuurlijk niet zelf alles te tekenen. Ik print ook graag dingen uit of ik plak de handouts in mijn boek.

Moet je veel schrijven en wil je een beetje aankleding? Plak dan bijvoorbeeld in een stukje washitape! Dit kun je ook gebruiken om gescheurde papieren te maken. Je kunt ook kleine stickers gebruiken om een pagina op te leuken. Zorg wel dat je het in eenzelfde stijl houdt, zodat je aantekeningen niet een kakofonie aan kleuren en figuren worden.

Extra tips voor digitale aantekeningen

In het digitale tijdperk kun je verschillende tekstverwerkers gebruiken. De meest gebruikte op de laptop zijn in mijn ervaring Word, Pages en Google Docs. Je kunt in deze programma’s templates maken, waardoor je altijd hetzelfde format voor aantekeningen kunt gebruiken.

Gebruik ook hier een vast format voor titels, subtitels, opsommingen en hoofdtekst. Zelf vind ik het fijn om daarvoor ook vaste (pastel)kleuren in te stellen. Vooral tijdens het lezen van een beeldscherm in de avond kan pastel fijner zijn aan je ogen.

Op de website dafont kun je gratis lettertypes downloaden voor bijvoorbeeld titels of subkopjes. Je kunt alternatieve lettertypes ook gebruiken om citaten of belangrijke woorden uit te lichten.

Kopieer figuren uit sheets om je aantekeningen aan te passen. Je kunt ook png figuren gebruiken om je notities wat op te leuken. Denk bijvoorbeeld aan organen als je medische vakken volgt.

Heb je geen vakken, waarbij je echt figuren gebruikt? Dan kun je die aantekeningen aanvullen met bijvoorbeeld png afbeeldingen van blaadjes. Ik gebruik soms ook canva voor het maken van titels of het bewerken van foto’s in mijn aantekeningen.

Heel veel succes met het maken van mooie en eigen notities

Dit vind je misschien ook leuk...