Carrière Carrièretijger Studententijd Studietips

Handigheidjes om Whatsapp efficiënter te gebruiken tijdens je werk of studie

Aangezien Whatsapp een soort verlenging is van onze handen is geworden, kan het handig zijn om het ook inzetten tijdens je werk en studie. Whatsapp is op sommige gebieden het nieuwe e-mailen. Je kunt snel even schakelen met je collega’s en studiegenoten.

Om het zo efficiënt mogelijk in te zetten kun je deze tips gebruiken. 

Groepsapp voor jou alleen voor to-do’s en belangrijke berichten

Deze heb ik al weleens eerder genoemd, maar de ontdekking van dit trucje was een ware eyeopener voor mij. Je maakt als het ware een groepsapp aan met alleen jezelf er in, waardoor je het als een makkelijk to-do lijstje kan gebruiken. Ook kun je belangrijke berichten er naar doorsturen, zodat je die altijd snel terug kunt vinden. 

Maar hoe maak je dan zo’n groepsapp met jezelf aan? Je maakt een groepsapp met een ander aan. Vervolgens verwijder je de ander uit de groepsapp. Je blijft dan alleen over en je groepsapp is helemaal voor jou alleen. 

Pin belangrijke apps vast

Tijdens mijn bestuursjaar werd ik gek van alle groepsapps waar ik in moest zitten. Die apps waren ook de hele dag actief. Daarbij had ik met mijn bestuur een belangrijke “besluitengroepsapp” en een niet-belangrijke “koetjes en kalfjes groepsapp”. We hadden groepsapps met de commissies, met andere bestuurders, voor het organiseren van evenementen, met leden, mijn eigen jaargang, projectgroepen en noem maar op.

Om ervoor te zorgen dat de belangrijke besluitengroepsapp niet verzandde in het appgeweld van de andere groepsapps had ik deze boven aan mijn whatsapp vastgepind. Hierdoor was ik de groepsapp nooit kwijt. 

Toen ik eenmaal werkte deed ik hetzelfde met de groepsapps van mijn projecten. Zo heb ik alles wat ik nodig heb gelijk in beeld als ik de app open.

Zorg dat je alle belangrijke beslissingen, besluiten en argumenten die in je app staan ergens opschrijft. Dan kun je die verwerken in notulen mocht dat nodig zijn. 

Wel of geen blauwe vinkjes

Ja ja… die blauwe vinkjes. Ik ben hier tweeledig in. Op mijn privé telefoon heb ik ze altijd uit, maar op mijn werktelefoon heb ik ze aan staan. 

Privé vind ik het fijn als ik kan kiezen wanneer ik zin heb om op iemand te reageren. Ook merk ik dat ik het vervelend vind als iemand anders het bericht lees, maar niet reageert op mijn appje… Dat geeft een gevoel van geen controle hebben. 

Aangezien ik mijn vinkjes uit heb staan, heb ik er geen zicht op of iemand het wel of niet leest. Dat neemt een deel van de onzekerheid weg. Ik weet dan niet of zij het wel of niet gelezen hebben en dus of zij mij “negeren” of niet. 

Op mijn werktelefoon had ik het daarom bewust aan staan. Als iemand het dan wel las, maar niet reageerde kon ik bij de betreffende persoon navraag doen. “Heb je al een antwoord op mijn vraag?”. Dat kan in sommige situaties heel handig zijn.

Daarbij betekent dat dus ook dat ik wat moet als ik het gelezen heb. Heel eerlijk, tijdens mijn bestuursjaar had ik niet altijd tijd om gelijk te reageren. Dus ik heb de vinkjes ook uitgezet, omdat ik me dan niet gehaast voelde om te antwoorden op een vervelend appje. Zet dan wel het berichtje op ongelezen, zodat je het niet vergeet.

Bedenk je ook dat als je een vervelend appje binnen krijgt, dat het best kan zijn dat iemand het niet vervelend bedoelt. Doordat een appje platte tekst is, hoor en zie je niet de subtekst van een persoon. Je hoort geen intonatie en je ziet geen gezichtsuitdrukking.

De vraag “gaat het wel goed met je?” kan bijvoorbeeld op heel veel verschillende manieren gesteld worden. Je ziet niet aan een bericht hoe iemand het bedoelt. Twijfel je aan iemands intentie, vraag het dan. Houd hier zelf ook rekening mee als je iets verstuurd.

Dus of jij de blauwe vinkjes wel of niet aan wilt hebben is aan jou.

Samenvattend 

Maak een groepsapp voor jezelf, pin je belangrijke apps vast en kijk zelf of je het prettig vindt om leesbevestigingen aan te zetten. Whatapp kan handiger zijn dan je in eerste instantie denkt. Let er wel op dat je belangrijke dingen opschrijft en elders opslaat zodat het voor andere terug te vinden is wat er toentertijd besloten is.

Dit vind je misschien ook leuk...