Plannen en organiseren Studententijd Studentenwelpje Studietips

Hoe bereid je je voor op een nieuw semester?

Het collegejaar staat weer voor de deur. De online introductieweken zijn al bezig. Een goede start zorgt voor een goede basis. Daarom moet je zorgen dat je dit op orde hebt. Wellicht zijn het een aantal open deuren, maar toch is het altijd prettig om weer een kort afvinklijstje te hebben.

Planning

Zorg dat je een planner hebt waar je je colleges, werkgroepen en projectgroepen in kan opnemen.  Maak een planning waarin je ook tijd om te studeren in opneemt. Zet er ook activiteiten van je vereniging in en je werkrooster. Dan heb je in ieder geval al een overzicht voor de komende periode.

Plan ook tijd in voor vrienden, sporten en jezelf. Tijdens mijn studie was mijn maandagavond heilig. Dat is nog steeds zo. Maandagavond staat over het algemeen uit en maak ik ook geen afspraken. Dat is mijn zogenaamde “selfcare” avond. Dus dan speel ik een spelletje, zit ik te knutselen of lees ik een boek. Plan dat voor jezelf in. Dat verkleint de kans op een burn-out.

Ruim je werkplek op

Haal een doekje over je bureau of werktafel. Archiveer alle papieren van vorig semester en leg de notitieboekjes die je nodig hebt alvast klaar. Zet de literatuur die je nodig hebt, binnen handbereik. 

Als je er van houdt (ik persoonlijk wel) kun je ook al je kantoorspulletjes leuk neerzetten. Bij de Action of Xenos haal je goedkoop glazen waar je al je pennen, markeerstiften, potloden en andere dingen in kunt zetten. 

Deze hele oude foto komt nog uit de tijd dat ik zelf studeerde. Zo zag mijn bureau er uit.

Lees je studiehandleiding/syllabus door

Vaak krijg je de studiehandleiding/syllabus voor de aanvang van het semester. Lees deze goed door zodat je weet wat je te wachten staat. Blader gelijk ook je literatuur door, zodat je bekend wordt met de opbouw van je literatuur. 

Als je het prettig vind kun je alvast vlaggetjes in je literatuur plaatsen bij de hoofdstukken. Dan weet je precies welke informatie je welke week moet bestuderen.

Lees aandachtig de beoordelingsformulieren en -criteria door je komende essays, zodat je al een inschatting kan maken over hoeveel uur je er aan kwijt bent.

Zorg dat je een vaste basis uitrusting hebt om in de studymood te komen 

Zorg dat je een aantal prettige afspeellijsten hebt voor het OV, studeersessies en schrijfsessies. In het OV kun je bijvoorbeeld een podcast luisteren over een onderwerp waar je je essay over gaat schrijven. Dan heb je wat basiskennis en kun je ook weer nieuwe bronnen opdoen.

Voor studeren en schrijven kan achtergrond muziek fijn zijn. Zelf luister ik naar piano muziek zonder tekst. Dan heb je wel achtergrond geluid, maar kun je niet afgeleid worden door naar de tekst. 

Zorg ook dat je alvast een mok of flesje in de buurt hebt zodat als je wil starten je een soort vaste studiekit klaar hebt staan. Dan hoef je alleen maar die ene mok met thee te vullen, de afspeellijst aan te zetten en aan je bureau te gaan zitten. Je zit dan al helemaal in de stemming om aan de studie te gaan!

Zorg dat je naast tijd voor studie ook tijd voor ontspanning in plant. Iets wat totaal niet met studeren te maken heeft, zoals sporten of gamen, is goed om te ontspannen. Dat verkleint de kans op een burn out. Plan dus ook tijd in voor na de studeersessies.

Je hebt nog even om je voor te bereiden. Als je het nu doet scheelt dat je tijd en stress in de eerste collegeweken.

Ciao bella!

Dit vind je misschien ook leuk...