Blij Blij en gezond Gezond

Hoe ga je om met de februaridip?

Ken je dat je gaat vol goede moed het nieuwe jaar in en rond februari ben je in staat om met je studie te stoppen of van baan te veranderen of een andere grote verandering in je leven te willen? Tijdens mijn studie noemde we dat de Blok C dip, omdat het altijd de start van het nieuwe semester was. Tegenwoordig noem ik het de februaridip. 

Dit is een heel begrijpelijk fenomeen. Een nieuw jaar betekent een nieuwe jij met nieuwe voornemens en allerlei gedachtes in je hoofd over alles wat je anders gaat doen! Je begint met frisse moed aan de veranderingen in je leven zoals gezonder leven, weer naar je colleges gaan of je mailbox weer eens ordenen. 

Maar dan beginnen eind januari de eerste goede voornemens te sneuvelen. Het blijkt allemaal een beetje tegen te vallen. Je zit een dip. Je gaat jezelf “de grote vragen” stellen. “Is dit wel mijn studie?” “Moet ik niet een andere baan gaan zoeken?” 

Eigenlijk wil je het roer omgooien. Echter, je kunt niet altijd iets groots veranderen, want je hebt (financiële) verplichtingen op basis van je huidige situatie. Ik ken je probleem. Daarom hier mijn tips om er mee om te gaan.

Bij elke tip heb ik een aantal vragen voor je die je voor jezelf kunt beantwoorden. Zo heb je wat handvatten om uit je dip te komen.

DISCLAIMER: dit is allemaal eigen ervaring. Er is geen “one size fits all” als het om dipjes gaat, maar wellicht helpt het jou om uit je dips te komen. 

Stap 1: Stel vast wat de oorzaak is van de dip

Mijn februaridip wordt over het algemeen veroorzaakt door verveling. Dus als ik de dip op voel komen ga ik altijd kijken wat ik mis: taken of uitdaging? Kan ik daar wat aan veranderen? 

Tijdens mijn studie was het vooral uitdaging. Het ging mij allemaal redelijk makkelijk af, waardoor ik tegen februari aan alles twijfelde. Uiteindelijk ben ik meer vakken gaan volgen en actief geworden in het studentenleven. Hierdoor kreeg ik weer voldoende uitdaging.

Op werk heb ik wel eens gevraagd om meer te mogen doen, maar mijn ervaring is dat je die vraag goed moet formuleren. Ik miste zowel taken als uitdaging. Ik moest dus aan mijn manager om extra taken vragen en aankaarten dat ik ook eigenlijk wel wat meer aankon dan ik nu deed. Dat laatste heb ik toen niet goed gedaan, waardoor ik uiteindelijk toch niet bereikte wat ik wilde.

Vragen die je jezelf moet stellen:
 • Waar ben ik ontevreden over?
 • Wat zijn de drie belangrijkste punten waar ik ontevreden over ben en wat maakt dat ik daarover ontevreden ben?
 • Waar heb ik nu concreet behoefte aan?
 • Welke vragen kan ik aan wie stellen om deze behoeftes te vervullen?

Stap 2: Stel kleine en makkelijk haalbare doelen

Als je grote doelen gaat stellen haal je ze minder makkelijk dan als je kleinere doelen stelt. Door je doel bescheiden te houden verklein je de kans dat je teleurgesteld raakt. Schrijf je doelen eventueel op in je agenda, door middel van ze te verwerken in je planning.

Dan haal je ze extra makkelijk. Maak geen doelen als “essay schrijven deze maand”, maar “achtergrond en onderzoeksopzet van essay schrijven week 1”, “literatuurstudie en praktijkstudie uitwerken week 2” en “resultaten, conclusie/discussie en aanbevelingen week 3”. Dan geef je jezelf namelijk ook speling in week 4.

Wil je extra taken doen op werk? Dan is je eerste doel het stellen van die vraag aan je manager. Dan heb je namelijk iets waar je snel wat aan kunt doen. Kun je niets anders op werk doen? Kijk dan of je iets nieuws kunt leren in de avond. Leer een taal, pak een avondschoolcursus op of pak een nieuwe sport op. Dan kun je daar voor jezelf al meer uitdaging uit halen.

Denk echt in kleine doelen. Een nieuwe baan of nieuwe studie is ontzettend ingrijpend, terwijl soms al kleine veranderingen je situatie kunnen verbeteren.

Als je vervolgens een doel haalt, vier het! Dat kan heel simpel met bijvoorbeeld een me-time avondje of een mooi collegeblok kopen ter motivatie voor een nieuw vak. Heb je toch een groter doel (bijvoorbeeld een nieuwe baan), beloon jezelf dan extra als je het gehaald hebt.

Vragen die je jezelf moet stellen
 • Wat kan ik de komende week en de komende maand doen om mijn situatie te veranderen?
 • Is mijn doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden?
 • Hoe vier ik mijn behaalde doelen het liefst?
 • Kun je het doel koppelen met beloning?

Stap 3: Breng kleine veranderingen aan in je leven

Nogmaals je kunt een andere studie gaan doen of een nieuwe baan zoeken, maar  liever verander je eerst kleine dingen in je leven. Dus kijk eerst of je bijvoorbeeld in de avond een nieuwe hobby kan oppakken. Of ga een extra vak volgen. Geef je op voor een expertgroep. Ga bij een commissie! Zo krijg je al wat meer afwisseling in je dag.

Zit je bijvoorbeeld in je bestuursdip? Maak dat bespreekbaar. Je bent waarschijnlijk niet de enige in je bestuur. Misschien kun je samen met een bestuursgenoot een nieuw project oppakken of iets overnemen van een bestuursgenoot die overloopt. 

Maak voor jezelf een planning van je week en kijk wat je eventueel anders kan doen. Sommige mensen hebben baat bij een half uur eerder opstaan. Wellicht kun je je lunch lopend doen of kun je jezelf ontstressen door een avond vrij te nemen. Maak de week voor jezelf beter.

Vragen die je jezelf moet stellen
 • Waar heb ik nu als eerste behoefte aan?
 • Wat kan ik morgen anders doen?
 • Hoe ziet mijn week eruit en hoe kan ik het voor mijzelf verbeteren?

Stap 4: Realiseer je dat het erbij hoort, je niet de enige bent en het weer over gaat

Deze stap is wel moeilijk, maar toch wel een hele belangrijke. Deze periode hoort er helaas bij. Dus soms is het beter om deze periode gewoon even te ondergaan. Zie het positief je leert veel van dit soort periodes over jezelf en wat je wilt. 

Je bent niet de enige die je zo voelt. Maak het bespreekbaar. Als je jezelf afsluit gaan anderen zich ergeren aan je gedrag. Als jij niet aangeeft hoe je je voelt en waarom je je zo voelt, kunnen anderen je niet begrijpen. Tevens is het erg eenzaam als je alleen thuis zit weggezakt in je eigen problemen. 

Zorg ervoor dat je niet in een neerwaartse spiraal raakt. Je dip kan snel verergeren. Dus ga iets doen waar je rust of energie van krijgt. Plan een leuke (digitale) avond met vrienden of ga lekker naar het bos om te wandelen. Anderen houden heel erg van mediteren. Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn of te simsen/animal crossen.

Vragen die je jezelf moet stellen:
 • Met wie kan ik hierover praten?
 • Waar haal ik nu het meeste energie uit?
 • Waar haal ik nu rust uit?
 • Welke avond kan ik deze week aan mijzelf en mijn hobby’s besteden?

Samenvattend: Je komt hier uit en je bent niet alleen

Deze periode hoort er bij, maar je komt er overheen. Kun je je leven niet 180 graden omgooien? Probeer met kleine stappen toch wat verandering aan te brengen. Praat er ook iemand over!

Dit vind je misschien ook leuk...