Blij en gezond Gezond

Hoe gebruik je mondkapjes?

Of je nou voor of tegen het dragen van mondkapjes bent, op bepaalde plekken zijn ze nou eenmaal verplicht. Mondkapjes worden vaak als oncomfortabel ervaren. Als zorgprofessional wil ik je graag in Jip-en-Janneke-taal uitleggen hoe het mondkapje gedragen moet worden en hoe je het jezelf zo prettig mogelijk kan maken.

Waarom dragen wij niet medische mondkapjes?

Op plekken waar het verplicht is dragen wij burgers niet-medische mondkapjes. Dat zijn de wegwerpkapjes en de uitwasbare kapjes die je overal kunt kopen. Aangezien medische mondmaskers voor de zorg zijn, mogen wij de maskers niet dragen op de plekken waar ze verplicht zijn.

Een veel gehoorde vraag op dit moment is waarom we geen FFP2-maskers mogen dragen op plekken waar een mondmasker verplicht is. Ik heb weleens FFP2-maskers moeten dragen in het ziekenhuis en geloof me dat wil je niet. Om uitleg te geven waarom je dat niet wil, focus ik mij op de FFP2-maskers. 

Een FFP2-masker moet ongeveer 94% van de lucht buiten je masker tegen houden. Je ademt constant je eigen lucht in en dus je eigen CO-2. Uit ervaring weet ik dat je daar na ongeveer drie kwartier ontzettend hoofdpijn van krijgt.

De FFP2-maskers worden met strakke elastieken gemaakt. Dit wordt gedaan om lekkage van aerosolen te voorkomen. Daarom zie je op foto’s van zorgprofessionals ook altijd mensen met striemen en blauwe plekken op hun gezicht. Na langdurig gebruik, zoals de zorgprofessionals ze ook dragen, kunnen de maskers pijnlijk en benauwend zijn. 

Het strakke benauwde masker is nodig om een zo hoog mogelijke bescherming te bieden voor de drager van het masker. Echter, dit maakt het ook erg oncomfortabel. Na een lange tijd dragen krijg je hoofdpijn, licht in je hoofd door de CO2, je gezicht doet pijn vanwege de elastieken, de huid achter je oren gaat open vanwege het trekken en je hebt het benauwd.

Moraal van het verhaal: Qua FFP2-maskers, wees ontzettend blij dat je ze niet moet dragen. FFP2-maskers zijn voor de zorg en de maskers zijn ontzettend oncomfortabel. 

How to mondkapje op plekken waar het verplicht is

Mondkapjes zijn niet zo erg als het lijkt. Bouw het dragen eventueel op als je weet dat je snel benauwd bent. Daarbij kun je hele leuke wasbare maskers kopen. Kijk bijvoorbeeld bij de HEMA, ASOS en Zeeman. Ook heeft de rijksoverheid een handleiding op internet gezet over hoe je ze kunt maken. Wegwerpkapjes kun je tegenwoordig overal kopen. 

Wil je meer weten over het mondkapjes beleid in andere landen? Die informatie kun je vinden bij de ANWB-reiswijzer.

Deze mondkapjes zijn van de Hema. Hema heeft veel verschillende designs. De kapjes zijn uitwasbaar en hebben een speciaal vakje voor een wegwerpfilter.

Een mondkapje is een aanvulling op je persoonlijke bescherming. Je beschermt anderen. Voor je eigen bescherming is het van belang dat je je handen wast, in je elleboog hoest/niest, dat je het mondkapje goed gebruikt en vooral dat je anderhalve meter afstand houdt. 

Je draagt het mondkapje voor een ander. Dat is niet erg, want de ander draagt het ook voor jou.

Wegwerp of wasbaar?

Zelf gebruik ik mondmaskers die ik kan wassen. Ik kan de prijzen van wegwerpkapjes namelijk niet voor mijzelf verantwoorden. 50 kapjes voor 40 euro vind ik veel geld. Ik ga met het OV naar mijn werk. Als ik er drie per dag zou dragen, dan kan ik daar 16 dagen mee doen. 

Tevens vind ik het prettig om de elastieken aan te passen aan de maat van mijn oren. Ik heb een relatief groot hoofd, dus de touwtjes van de wegwerpkapjes zijn vaak te klein. Voor de zekerheid heb ik wel wegwerpkapjes in huis, zodat ik altijd extra mondkapjes kan pakken als het nodig is. 

Aanschouw! Mijn verzameling mondkapjes. De roze zijn zelfgemaakte mondkapjes. De zwarte is van Paprika en kreeg ik gratis bij de aanschaf van een shirt met dezelfde print. Het panterprintkapje is van de Kwantum. De rest komt bij de HEMA vandaan.

De ijdele ik vind het ook wel fijn dat je je mondkapjes kan aanpassen aan je outfit. Mijn collega’s hebben mij altijd een modemeisje gevonden, omdat ik mijn mondkapjes vaak afstem op de kleding die ik aan heb. Op de KloosterChaos-instagram vind je voorbeelden van hoe ik mijn mondkapjes combineer. 

Hoe zet je een mondkapje op?

Zorg dat je altijd twee zakjes in je tas hebt zitten, een zakje met schone mondkapjes en een zakje voor de gedragen mondkapjes. Neem in ieder geval vier kapjes mee. Dan heb je er twee voor de heenreis en twee voor de terugreis. Eventueel kun je nog extra kapjes meenemen voor het geval dat. Mocht je dan je kapje afzetten, kun je het vervangen door een schoon kapje. Zet nooit een gedragen kapje weer op. 

Voordat je het mondkapjes opzet, was je eerst je handen met zeep of met handalcohol. Dat doe je 20 seconden, zowel de palmen als de ruggen van je handen. Check ook even onder je nagels en tussen je vingers of je dat goed schoon gemaakt hebt.

Hoe je correct je handen moet wassen met water en zeep vind je via deze link.

Haal het mondkapje uit het zakje en pak het bij de elastieken vast. Klem het mondkapje vast achter je oren. Klem het eventueel vast met een haarspeldje als je snel last hebt van pijnlijke oren. 

De stof van het kapje moet je neus, mond en kin bedekken. Dus zorg dat het onder je kin vast zit en op de brug van je neus vast zit. 

Als je eenmaal je kapje op hebt kom je er zo min mogelijk aan. Dit klinkt makkelijker dan dat het is. Zo’n kapje kan kriebelen, zakt af en is misschien benauwend. Echter, probeer er zo min mogelijk aan te zitten. Zit er alleen aan als het kapje afzakt. Zakt het te veel af, vervang dan je kapje. Je gaat je er dan minder aan ergeren.

Plan je eet- en drinkmomenten. Als je voor een werkbezoek van Den Haag naar Groningen moet reizen, ben je in Groningen wel toe aan wat te drinken. Zorg dat je of wat drinkt als je moet overstappen van trein naar bus of dat je pas drinkt als je op je bestemming aankomt. 

Zet nooit je gedragen mondkapje af om even te drinken en vervolgens weer het gedragen mondkapje op te doen. Dan adem je namelijk alles in wat op je vuile kapje zit. Zet je kapje af, doe het in het zakje met gedragen kapjes, was je handen, drink je koffie, was je handen weer en zet een nieuw kapje op. 

Don’ts met een mondkapje

  • Zet nooit een gedragen mondkapje weer op. Doe je je mondkapje af? Vervang het voor een nieuw kapje. Zet je het weer op, adem je alles in wat op je mondkapje zit. 
  • Klem je mondkapje nooit onder je kin onder het mom van “dan kan ik vrijer ademen als ik van de trein naar de bus loop”. Dan adem je namelijk alles in wat op de buitenkant van het mondkapje zit.
  • Draag je mondkapje niet langer dan 3 uur. 
  • Als het kapje nat is geworden, vervang je het. Ten eerste werkt het kapje dan niet meer en ten tweede is zo’n natte lap op je gezicht ook gewoon een goor gevoel. 

Het afdoen van het mondkapje

Net zoals met het opdoen van het kapje begin je met het wassen van je handen met zeep of handalcohol. Anders kom je met viezen handen aan je gezicht, waardoor je alsnog kans loopt op besmetting.

Zodra je handen schoon zijn pak je met rustig de elastieken achter je oren en haal je het masker rustig van je gezicht af. Zodra je dat ruig doet, kan het zijn dat de viezigheid van je masker er vanaf komt. Dan adem je die viezigheid alsnog in. 

Houd je schone en gebruikte kapjes gescheiden.

Nadat je het kapje af hebt gezet doe je het kapje in het zakje voor je gebruikte mondkapjes. Is het een wegwerpkapje? Dan gooi het, zodra dat kan, weg bij het restafval. Heb je een uitwasbaarkapje, dan was je hem op 60 graden. 

Samenvattend:

  • Een niet-medisch mondkapje draag je op plekken waar ze verplicht zijn.
  • Voor het opzetten van het mondkapje was je je handen goed. Als het kapje eenmaal voor je mond, neus en kin zit kom je er niet meer aan. 
  • Bij het afdoen van het kapje was je je handen goed en gooi je het wegwerp kapje weg bij het restafval of het wasbare kapje in een was van 60 graden. 
  • Beter vervang je het een keer te veel, dan een keer te weinig. 

Disclaimer: De links op deze pagina zijn geen affiliate links. Dit zijn plekken waar ik mijn mondmaskers vandaan heb gehaald. Wil je meer informatie over hoe je jezelf en anderen beschermd tegen het Covid-19 virus, kijk je op de website van het RIVM.

Bronnen en meer informatie:

Heb je klachten die er op wijzen dat je Covid-19 hebt opgelopen? Laat je testen! Doe het niet alleen voor jezelf, maar ook andere (kwetsbare) mensen. Bel 0800-1202 om een afspraak te maken om je te laten testen.

Ciao Bella!

Dit vind je misschien ook leuk...