Carrière Talen leren

Hoe leer je zelfstandig een nieuwe taal?

Nieuwe talen leren is alsof je een nieuwe cultuur leert kennen. Uitdrukkingen, gezegdes, woorden en gebruiken komen allemaal terug in de opbouw van een taal. Daarom is het één van mijn favoriete bezigheden. Echter, zelfstandig een taal leren kan een uitdaging zijn. Op dit ogenblik ben ik zelf bezig met Chinees Mandarijn en Italiaans.

Wat ik altijd merk is dat ik periodes heb, waarin ik er heel veel aan doe en andere periodes niet. Echter, het laatste jaar is het mij goed gelukt om alle talen te onderhouden. 

Ik heb een manier gevonden om mijn motivatie vast te houden en door verschillende manieren toe te passen lukt het me ook om er meer plezier uit te halen. Ik wil dat graag met jullie delen, want ik ben er heilig van overtuigd dat je op elke leeftijd een taal kunt leren. 

Motivatie

Vraag jezelf af waarom je de taal wil leren. Als ik bijvoorbeeld naar mijzelf kijk dan was Mandarijn Chinees een taal die ik al heel lang wilde leren. Ik vind de karakters mooi, de tonen uitdagend en de Chinese geschiedenis interessant.

Italiaans is een taal die mijn moeder graag wilde leren en die ik gewoon erg mooi vind. Daarom heb ik deze taal samen met haar opgepakt. We hebben tijdens de “Lockdown” gemiddeld twee avonden per week aan de zelfstudie gezeten.

Definieer voor jezelf waarom jij deze taal wil leren. Wil je Koreaans leren vanwege K-Pop? Nice! Moet je doen, je kunt gelijk de muziek gebruiken als studiemateriaal. Het hoeft geen levensveranderende motivatie te zijn, als het je maar “prikkelt”. 

“Ik heb geen tijd om een nieuwe taal te leren”

Laat me raden, je hebt een drukke agenda en hebt geen tijd om elke dag minstens een uur aan een taal te zitten of om lessen te volgen. Dat heb ik ook niet, dus doe ik het zelfstandig.

Ik stel voor elke week een aantal doelen vast. Ik zorg dat ik die doelen met maximaal een kwartiertje werk per week kan halen. Verder integreer ik mijn oefeningen in mijn dagelijks leven. Bijvoorbeeld door muziek in die taal te luisteren tijdens het autorijden.

Vrijdag is mijn vaste vrije dag en dan probeer ik over het algemeen wel meer aan mijn talen te zitten. Stel ik wil bijvoorbeeld toch een examen doen, dan plan ik de vrijdagochtend in om daarvoor te oefenen. 

Doelen stellen

Op de middelbare school heb je een vrij concreet doel bij het leren van een taal, namelijk een voldoende halen en slagen voor je examen. Tijdens zelfstudie zul je dus ook doelen moeten stellen om je progressie te monitoren. 

Als je zelfstandig een taal leert kun je je niveau laten testen bij een officiële instantie, maar zelf vind ik dat altijd nogal een groot doel.  Ik houd zelf liever van kleinere en makkelijk haalbare doelen. Dat werkt motiverender is mijn ervaring. 

Zie het als gewicht verliezen. Als je doelen van 5 kilo per keer stelt werkt dat veel motiverender dan doelen van 30 kilo. Als je maar vaak genoeg 5 kilo afvalt word je vanzelf 30 kilo lichter. Alleen omdat je steeds die kleine doelen haalt, raak je niet gedemotiveerd als het niet in een keer lukt.

Ik gebruik op dit moment de Mascha Planner. Daarin heb je twee vakken voor extra aantekeningen. Daarin schrijf ik wat ik deze week wil doen. Ik wil aankomende week bijvoorbeeld een podcast luisteren in het Chinees en een short story in het Italiaans.

Wees realistisch in je doelen. Over het algemeen is mijn doel 10 nieuwe woorden per week leren. Hoe ik die woorden leer maakt niet uit, als ik aan het eind van de week maar 10 nieuwe woorden ken. Aan het eind van de maand ken ik dan in ieder geval 40 woorden. Elk woord extra is meegenomen. 

Je kunt dit ook doen met een Vlog of een tekst. Schrijf de woorden die nieuw zijn op en herhaal deze woorden af en toe. Kijk de vlog of lees de tekst na een maand weer. Dan kun je zien hoeveel je vooruit bent gegaan! Dat werkt echt super motiverend. 

Doe alleen een officieel examen als je dat echt wil. Je leert de taal in principe voor jezelf en voor niemand anders. Wil je toch een certificaat halen (bijvoorbeeld voor je CV of om je niveau te testen), dan kan dat altijd nog. Door er niet te veel druk op te leggen blijft het leuk om de taal te leren. 

Materiaal

Tegenwoordig is er zoveel materiaal beschikbaar dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Zorg daarom dat je in ieder geval één basisboek hebt. Dan heb je één ding waar je altijd op kunt terugvallen.

Ik werk bijvoorbeeld voor Chinees uit één basisboek. Dat heb ik ondertussen volledig doorgewerkt. Daarom heb ik daar nu meerdere boeken voor.

Ik gebruik zelf Basiscursus Chinees als hoofdboek. Daarnaast gebruik ik Chineasy boeken voor “alledaags” Chinees. De examenstof oefening ik met het officiele HSK-oefenmateriaal.

Kladschrift en netschrift

Ik raad je (heel ouderwets) een kladschrift en een netschrift aan. Je schrijft nieuwe vocabulaire op en vervolgens vertaal je deze via een woordenboek of vertaalsite. Ook bij het oefenen van zinnetjes en grammatica ben je vaak veel aan het strepen en fouten aan het herstellen. Dat kan best rommelig worden en niets leert zo naar als een chaos in je leerwerk.

In een netschrift kun je dan alle aantekeningen en nieuwe kennis mooi ordenen. Zet ook je grammatica aantekeningen er bij. Dan heb je alles op één plek.

Tip van de dag: gebruik je kladschrift ook om korte dagboekfragmenten te schrijven. Klopt het stukje wat je geschreven hebt qua vocabulaire en grammaticaal, neem het dan over in je netschrift. Zo kun je je progressie zien.

Ik heb voor het oefenen van de Chinese karakters een Correctbook. Daar kun je de geschreven tekst namelijk weg halen met een doekje. Op die manier probeer ik mijzelf de karakters correct aan te leren. Verder heb ik al mijn leermateriaal en mijn kladmateriaal in deze map zitten. Ik gebruik een Moleskine notitieboek met harde kaft als netschrift. Dat past in mijn tas. Zo kan ik oefenen in de trein.

Vocabulaire

Als je de 1000 meestgebruikte woorden ongeveer kent, kom je al een heel eind met het leren van je taal. Je hebt de basis te pakken. Mijn ervaring is dat je daar meer aan hebt, dan de standaard leerboek zinnen als “het paard staat in de wei”.

Ik schrijf de woorden met de hand in mijn netschrift. Ik probeer het eigenlijk altijd in zinsverband neer te zetten. Dat doe ik ook met werkwoorden. Dan kun je ze makkelijker herhalen.

Via deze link kun je lijsten vinden van de 1000 meest gebruikte woorden.

Als ik een examen ga maken, probeer ik ook flashcards te gebruiken. De methode Chineasy heeft standaard flashcards die je kunt aanschaffen, maar voor HSK 1/2/3 heb ik de flashcards zelf gemaakt. Deze Flashcards zijn gekocht bij de Primera op Utrecht Science Park (al noemde we dat in mijn tijd gewoon de Uithof…)

Muziek

Zoals ik eerder al schreef, gebruik ik muziek vaak om een taal te leren. De 8 op mijn eindlijst voor Duits is mede mogelijk gemaakt voor Tokio Hotel… Tijdens mijn emokidfase heb ik alle naamvallen door middel van hun muziek geleerd. Ik was letterlijk de nummers in mijn hoofd aan het afspelen om te weten te komen welke naamval het betrof als ik twijfelde. En heel eerlijk, dat doe ik soms nog. 

Nog steeds onderhoud ik mijn talen door middel van luisteren naar muziek in die taal. Je kunt op Spotify per land de top 50 van dat moment vinden. Zet die lekker op tijdens het autorijden, fietsen of in het OV. 

Kom je een nummer tegen dat je interesse wekt, zoek dan op google de tekst op. De tekst kun je vertalen, maar je kunt ook de tekst oefenen terwijl je naar het nummer luistert. Dan kun je in het vervolg je eigen carpoolkaraoke doen.

Youtube

Echt lang… leven… Youtube! Qua het leren van talen kun je daar zo veel materiaal vinden. Vind je make-up interessant? Volg een aantal beautyguru’s met jouw nieuwe taal als moedertaal. 

Wil je nieuwe veganrecepten leren? Kijk naar een kookvideo in die taal. Je ziet hoe mensen spreken, je luistert naar de klanken en aan het eind van de video heb je ook nog iets geleerd.

Zelf kijk ik graag naar Easy Languages. Dat zijn ondertitelde straatinterviews. Ik kijk graag de Italiaanse video’s. De video’s zijn Engels en Italiaans ondertiteld. Verder gaat elke video over een ander onderwerp. Er zit altijd wel iets bij wat je interessant vindt. De éne taal heeft wel meer video’s dan de andere.

Series en films

Kijk series en films in je taal die je wilt leren. Zet je favoriete film op Spaans en zet daarbij de Spaanse ondertiteling aan. Let wel op, de ondertiteling en de tekst lopen niet altijd gelijk. Het grootste gedeelte haal je er wel uit, maar ik heb bij de film om die reden wel eens uitgezet. 

Series geven je vaak een inkijk in de lokale cultuur en de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Wellicht vind je wel weer een pareltje (oftewel heb je een nieuwe verslaving erbij…)

Teksten

Hiervoor geldt hetzelfde als de Youtube aanbeveling. Zoek iets wat je interesse wekt en ga daarover lezen. Aangezien ik in de ziekenhuissector werkzaam ben, vind ik het interessant om over ziekenhuizen en zorgstelsel in andere landen te lezen. Dit zijn vaak wel moeilijkere artikelen, maar ik leer er veel van. 

Als het luchtiger moet zijn lees ik graag over mode, koken of geschiedenis. Ik zoek dan vaak een nu.nl-achtige site, waar korte artikelen staan. Die kun je rustig lezen tijdens het ontbijt.

Een andere manier is de Harry Potter methode. Bijna iedereen kent het verhaal, dus als je het in een andere taal leest kun je de verbanden makkelijker leggen. Wellicht is jouw favoriete boek ook vertaald in de taal die je wilt leren.

Voor Italiaans gebruik ik Short Stories in Italian en Animal Crossing speel ik in het Spaans. Door middel van het spelen van games in een vreemde taal leer je de taal gelijk gebruiken.

Maar hoe zit het dan met apps waar je talen mee kunt leren?

Dit werkt voor mij beter dan bijvoorbeeld een app. Duolingo heb ik een tijdje geprobeerd, maar ook dan leer je vaak woorden die je verder niet gebruikt. Plus die zogenaamde reminders kun je wegswipen… Dus wat doet deze dame, die swipet die melding weg… Dan heb je dus gelijk helemaal niets meer aan die app. 

Voor sommige mensen werkt het echt perfect. Persoonlijk ben ik er geen fan van.

Vooral: Heb plezier met het leren!

Zorg dat je het leren van een taal leuk maakt. Je hoeft niet uren aan een taal te zitten. Een kwartier per week is al genoeg, maar niets geeft zoveel voldoening als je naar de TV zit te kijken en je ineens een aantal woorden kent. 

Maak voor jezelf een realistische planning, stel makkelijk haalbare doelen en integreer het leren van je taal in je dagelijks leven. 

Heel veel succes! 

Ciao Bella!

Disclaimer: links die ik gebruikt het zijn geen affiliate links, maar louter sites waar ik mijn spullen en studiemateriaal onder andere vandaan haal.

Dit vind je misschien ook leuk...