Journallen

Kleur bekennen: Een Memo of Norway journal review

Afgelopen dinsdag is er een nieuw journalmerk op de Nederlandse markt gekomen: Memo of Norway. Dit journalmerk is in 2018 opgericht door stationarylover Stine. Het merk Memo of Norway ademt passie voor papier en creativiteit

In Nederland kun je bij de webshop BuJo Boutique de journals aanschaffen. Wat Memo of Norway zo uniek maakt, is het feit dat de journals in verschillende kleurvarianten komt. Naast de standaard witte, zwarte en krafte journals heeft Memo of Norway ook grijze, blauwe en bordeaux rode journals. En die laatste twee zag ik op Instagram voorbij komen en wilde ik eigenlijk gelijk hebben.

Het werken in deze journals leek mij zo’n leuke creatieve uitdaging. Dus niet veel later zaten deze twee journals in mijn winkelmandje, waren ze afgerekend en vielen de boekjes op mijn deurmat.

De journals in een oogopslag

 • Gemiddelde prijs: 29,25
 • Bindwijze: hardcover, in dit geval ronde hoeken en een nepleren kaft
 • Papierdikte: 120 gram
 • Pagina’s: 300
 • Elastiek: Ja
 • Penlus: Ja
 • Paginanummers: Nee

Eén van de voornaamste redenen om in een Memo of Norway journal te werken is de kleur van de pagina’s. Het is een totaal andere journal ervaring dan werken op zwart of kraft. Het grappige was dat toen ik het rode journal aan mijn moeder liet zien dat zij gelijk zoiets had van ‘Hee die wil ik ook, want dat lijkt mij een hele leuke uitdaging’. We hadden dus allebei dezelfde reactie toen we ze zagen.

Je moet anders met dit papier omgaan. Ik zag gelijk allerlei mogelijkheden met mijn Stamperia Sir Vagabond in Japan papierblok in het rode journal. In het blauwe journal leek het mij dan weer erg leuk om te werken met allerlei papiertjes en washitapes met planeetjes.

Op dit moment gebruik ik een Archer & Olive journal en je merkt wel het verschil in papierdikte. Het is dikker dan Mus of Moleskine. Het papier voelt aan alsof het gemaakt is van gerecycled papier. De puntjes zouden 5 millimeter uit elkaar moeten staan, maar ik vind ze slecht zichtbaar. In mijn testpagina’s heb ik dan ook niet op de puntjes kunnen letten. Nou ben ik brildragend, dus het kan ook aan mijn zicht liggen.

Iets waar ik zelf erg benieuwd naar was, was naar hoe verschillende stijlen werken in dit journal. Daarom ben ik een vintage spread, een wat strakkere stijl en een junk stijl met veel karton geprobeerd. Het viel mij op dat het journal doordrukt. De pagina bobbelt aan de andere kant van de posca stiften en de verf. De verf heb ik daarom maar niet in de spreads gebruikt.

Wat mij wel heel erg mee viel is hoe goed je plaatjes aan de andere kant voelt. Bij de Stamperia spread was ik echt blij verrast dat ik het tijdens het werken op de volgende pagina niet merkte. Ik bleef niet met mijn pen hangen. Ik heb behoorlijk geëxperimenteerd, meer dan ik nu laat zien, maar het journal is niet dikker geworden. Dit gebeurt met 160grams papier wel snel.

Het viel mij op dat je washitape heel goed ziet op de pagina’s. Toen ik in de avond ging zitten om te kijken of het me lukte er wat mee te maken, viel het mij echt ontzettend mee wat ik er allemaal wel en niet in kon. In de blauwe variant heb je wel echt witte gelpennen nodig, anders kun je je tekst niet zien. Echter, mijn zwarte fineliner werkte verrassend goed in het rode journal. Het papier is wel kwetsbaar. Dus als je een washitapeje verkeerd plakt moet je het heel voorzichtig er af halen als je het papier niet wilt beschadigen.

De gekleurde pagina’s brengen dezelfde nadelen met zich mee als het gebruik van een zwart journal. Als je het mee wilt nemen moet je of al veel pagina’s voorruit maken of veel spullen meenemen. Aan de andere kant kun je wel echt mooie thema journals maken. Wat denk je bijvoorbeeld van een journal met allerlei verhalen over jou en je partner in een rood ‘liefdesjournal’ of blauw journal om de wintersport beter in uit te laten komen.

Samenvattend

Ondanks dat de journals zeker nadelen hebben word je creatief wel erg geprikkeld voor deze journals. Ook krijg je veel pagina’s waar je in kunt werken. Dat kan als nadeel hebben dat je lang aan een kleur papier vast zit. Aan de andere kant is het een hele leuke afwisseling op het witte papier.

Voordelen

 • Het journal wordt niet snel dik tijdens het plakken van plaatjes, papier en stickers.
 • Je gaat je creativiteit op een andere manier inzetten en dat zorgt er voor dat je ook weer wat over jezelf leert.

Nadelen

 • De puntjes zijn slecht te zien.
 • Je kunt natte materialen maar beter vermijden, want je journal gaat er van bobbelen.

Uitstekend te gebruiken als:

 • Dagboekjournal
 • Themajournal

Wil je weten welke journals er nog meer zijn en welke het beste bij jou past? Check dan deze post: Welk journal past bij jou?

Disclaimer: Deze post is niet gesponsord. Dit is puur en alleen mijn eigen mening en ervaring. Ik vind het zelf leuk te winkelen bij kleine ondernemers en te speuren naar kleine creators in plaats van de grote ketens. Links die ik gebruik zijn geen affiliatie links Ik deel mijn favoriete adresjes graag met jullie en daarom schrijf ik deze post. Er zijn geen andere motieven om dit te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...