Solliciteren kan doodeng zijn, maar ook super leuk. Je leert niet alleen het bedrijf kennen, maar ook jezelf. Soms is het ook moeilijk, omdat je niet weet wat er op je af komt en of je wel goed reageert. De afgelopen tijd heb ik veel gesolliciteerd en daarom geef ik deze week mijn tips waar je op moet letten tijdens het solliciteren of de organisatie bij je past.
Als een organisatie bij jou past, werkt dat over het algemeen ook zo andersom. Dan maak je dus meer kans op een uitnodiging en dus op een baan die bij jou past.
Wat zijn de kernwaarden van de organisatie?
Vaak vind je op een website wel een pagina met missies, visies en wat losse kreten over wat hun kernwaardes zijn. Lees die pagina goed door. Misschien botst de overtuiging van de organisatie wel met jouw overtuigingen.
Hiermee voorkom je dat je onnodig een hele sollicitatie schrijft, terwijl je er dan al vrij snel achter komt dat jouw mening indruist tegenover de mening van de organisatie. Dat scheelt je veel gedoe later in het proces of tijdens je werkzaamheden.
Check uitstraling op Social Media van de organisatie
Past de uitstraling van de organisatie bij jou? Als jij een heel creatief persoon bent, pas jij misschien minder bij een zeer zakelijke organisatie en andersom. Soms kun je verfrissend zijn voor een organisatie, maar over het algemeen is het niet fijn om te werken bij een organisatie die niet bij je past.
Zelf heb ik moeite met organisaties die extreem hierarchies/formeel zijn ingesteld. Ik kan er wel mee omgaan, maar ik word er niet gelukkig. Daarom kijk ik altijd even hoe een organisatie zich profileert, zodat ik al voor mijzelf kan voor sorteren of ik een kans maak op een uitnodiging.
Kijk of de organisatie in de media is geweest en refereer daar eventueel aan in je brief of gesprek
Op die manier laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de organisatie. Ook is het goed om te weten waar een organisatie trots (of juist niet trots) op is. Nou is het niet handig om te refereren aan iets waar de organisatie niet trots op is, maar je weet wel gelijk wat er speelt en hoe daarop gereageerd wordt.

Check onder welke CAO en welk Pensioenfonds je gaat vallen als je hier gaat werken
Pensioen… Anna dat is nog zo ver weg! Dat klopt, maar je kunt wel aan het pensioenfonds zien in welke branche je zit. Sommige organisaties hebben namelijk een ander pensioenfonds dan je denkt. Dat geldt ook voor CAO’s.
Zo kunnen organisaties waar onderwijs voor mensen met een audio of visuele beperking vallen onder een andere CAO dan de CAO voor onderwijs. Je kunt in de CAO vinden wat je rechten en plichten zijn. Dat is altijd handig om te weten.
Als je eenmaal op gesprek komt, wees je dan bewust van de omgeving
Als ik ergens binnenkom scan ik altijd de ruimte om te weten te komen of ik mij er prettig voel. Welke tijdschriften/brochures liggen er? Wat voor posters/schilderijen hangen er aan de muur? Gewoon de ditjes en datjes. Is het een fancy statement of is het een “huiselijke” werkomgeving?
Maar ook welk gevoel krijg je bij een organisatie? Word je open ontvangen of is het juist zakelijker? Vraag je af wat jij prettig vindt. Sommige mensen vinden een verplichte wintersport leuk, anderen rennen gillend weg.
Onthoud dat je ook zelf mag afzeggen als je het echt niets vindt
Als jij je om wat voor reden dan ook niet prettig voelt, mag jij gewoon afbellen na een gesprek. Dit gaat niet op als je in de WW of bijstand zit, want dan moet je een aanbod aan nemen. Over het algemeen heeft de organisatie zelf dan ook wel door dat het geen match is. Echter, als jij zelf denkt “och heden een grote rode vlag!” dan mag jij rustig een OK DOEI! doen.
Heel veel succes tijdens het solliciteren!
Een werk is niet elke dag leuk. Dat moet ook niet, anders vallen de leuke dagen niet meer op. Echter, je kunt wel al tijdens het solliciteren merken of een organisatie bij jou past. Probeer dat al een beetje voor te sorteren tijdens het solliciteren, zodat je niet later in organisatie terecht komt waar jij je ongelukkig voelt. Heel veel succes met het vinden van een baan in ieder geval!
Wil je tips over hoe je opvalt tijdens het studeren? Klik op deze link om te weten te komen hoe je opvalt tijdens het solliciteren.