Journallen

StressLes(s): de journalstress editie van 2022

Aan het begin van het jaar maken de meeste mensen voornemens, zoals “dit jaar ga ik…”. Naast mijn standaard voornemens neem ik me ook altijd voor om niet te stressen over mijn journal. Al lukt dat vaak minder goed dan ik zou willen. Daarom is deze StressLes(s) wellicht ook wel een beetje voor mijzelf.

Social Media kan je onzeker maken over allerlei aspecten en dus ook je creativiteit. Je komt de mooiste spreads online tegen en dat kan je best onzeker maken. Jij wilt dit ook wel, maar je hebt de tijd niet. Of je vindt iets er heel mooi uit zien, maar weet helemaal niet hoe je dat maakt. Nog erger: jij kent de techniek wel, maar bij jou ziet het er nooit zo uit als bij je favoriete journalfluencer. Mijn persoonlijke stressmoment: ik heb niet elke dag tijd om te journallen, waardoor er soms een week tussen twee pagina’s zit.

De StressLes(s) behandelt een stressmoment of een probleem. Hoe ga je met dit probleem om en hoe kun je het ontwijken/oplossen? Vandaag daarom “StressLes(s): de Journalstress editie van 2022”, waarbij ik verschillende vooroordelen/stressmomenten rondom journallen bespreek en hoe je daar vervolgens mee om kunt gaan.

Stressmoment 1: Mijn journalkwaliteiten kunnen niet tippen aan die van mensen op Social Media.

Hier heb ik zelf heel erg last van. Op Instagram en YouTube zie je de mooiste dingen voorbijkomen! Het geduld en de creativiteit van anderen kan ik vaak ontzettend benijden.

En als ik dan iets probeer, dan blijkt het bij mij er helemaal niet zo uit te zien als bij de mensen waarop het geïnspireerd is. Maar is dat erg? Moet mijn journal er uit zien zoals de journals van de mensen op Social Media? Nee, want het is mijn journal.

Houd er rekening mee dat mensen met affiliatecodes of die PR ontvangen verdienen met hun creaties. Als zij hun spread extra mooi maken, willen mensen eerder de spullen via hen kopen en verdienen zij daaraan. Daardoor maken zij waarschijnlijk extra tijd vrij om meer aan hun creaties te zitten dan jij.

Ook kan het zijn dat zij mooie spullen krijgen van merken om hun spullen te promoten. Die spullen moet jij kopen, waardoor je waarschijnlijk op een andere manier om gaat met je journalspullen.

Plus de pagina’s die zij niet mooi vinden, te saai zijn of net niet helemaal lukken plaatsen ze niet op Social Media. Maak je dus niet te veel zorgen om het feit dat jouw spreads er niet zo uit zien als die van hen. Jij krijgt waarschijnlijk geen gratis spullen en geen geld voor je creaties.

Stressmoment 2: Ik heb geen standaard stijl

Hoi mijn naam is Anna en ik heb geen echte vaste stijl. Maar heb ik dat nodig om met plezier te kunnen journallen? Lang verhaal kort: Nee, want het is mijn journal dus ik doe wat ik wil. En als anderen dat niet leuk vinden klinkt dat als een “hun probleem”.

Je smaak verandert ook door de jaren heen. Kijk bijvoorbeeld naar je kledingstijl of je interieur, die zijn waarschijnlijk ook anders dan een aantal jaar terug. Dat is met je journal stijl ook. Je moet vaak ontdekken wat je mooi vindt, je laat je inspireren door anderen en je leert constant nieuwe technieken. Dit zijn allemaal factoren, waardoor je stijl verandert.

Daarbij kijk naar je favoriete Journalfluencer. Die heeft vaak ook een veranderende stijl. Sommige dingen zullen terug blijven komen, maar iedereens smaak verandert over tijd. Tevens kunnen stemming, onderwerp en tijd van invloed zijn op je creativiteit.

Stressmoment 3: Ik heb al die Journal spullen niet die ik op YouTube en Insta voorbij zie komen, wat moet ik nu? Moet ik die ook hebben?

Haha nee. Die heb je echt niet nodig. Ik ben hier lang echt gevoelig voor geweest, vooral tijdens mijn studie. Dan dacht ik “als ik Mildliners heb, ga ik wel mooie notities maken en beter studeren”. Nou dat is dus niet zo. Ja het ziet er super schattig en esthetisch verantwoord uit, maar je notities gaan er niet op magische wijze zo uitzien als degene die je op Pinterest of YouTube hebt gezien.

Dat geldt ook voor je journal. Je kunt supermooie paperpads van Stamperia kopen, maar ze zitten niet automatisch in je Journal. Geloof me ik heb het geprobeerd, maar helaas ze deden het ook niet toen ik het heel erg lief aan ze vroeg.

Plus het kost ook veel geld als je veel aanschaft, maar weinig gebruikt. Plus je laten inspireren door een ander is leuk (voor de originele maker ook een super groot compliment!), maar wil je echt exact hetzelfde als een ander in jouw journal?

Social media kan tot overconsumptie leiden, want alles is mooi en je wilt vooral de trend niet missen. Trap niet in die val, want die kost alleen maar heel veel geld en ruimte. Terwijl jij het hoogstwaarschijnlijk allemaal niet nodig hebt. Dat is echt zonde.

Je kunt ook zonder al die spullen allerlei dingen in je journal maken en plakken. Je kunt plaatjes uit tijdschriften knippen, foto’s van Pinterest printen of zelf stickers maken met papier en stempels. En maak eerst op wat je hebt liggen. Anders is het zonde van je aangeschafte spullen.

Stressmoment 4: Ik heb dat ene journal van dat ene merk niet. Hoor ik er nu niet bij?

Op dit moment is mijn favoriete journalmerk Archer&Olive. Echter, deze journals heb ik ook alleen maar ontdekt omdat heel journallend YouTube op een gegeven moment A&O ging gebruiken. Op dit moment gebruik ik ze nog graag, omdat ze allemaal dezelfde kaft/grote hebben. Dat vind ik mooi op mijn boekenplank staan.

Had ik A&O niet ontdekt, had ik ook gewoon gejournaled. Ik heb Mus, Moleskine en Leuchtturm vaak gebruikt tijdens mijn studie. Maar als ik krap bij kas zat konden de merkloze Actionboekjes ook niet meer stuk. Over het algemeen gebruikte ik gewoon wat ik voor handen had.

Laat je vooral niet beïnvloeden door anderen op social media, want het is jouw journal en elk schriftje/notitieboekje/watdanook werkt. Uiteraard is het leuk als je een favoriet journalmerk hebt gevonden, maar dat betekent niet dat je niet van merk kan wijzigen.

Hier zie je een aantal boekjes die ik door de jaren heb gebruikt. Het zwarte boekje was bijvoorbeeld mijn journal in de vierde klas van de middelbare school. Dat werkte prima. Daar kon ik ook foto’s inplakken, tekenen, stempelen en papiertjes in plakken.

Je kunt super leuke notitieboekjes bij Mus, de Hema of bij de Action kopen. Die kosten niet veel geld, maar ook daar kun je in journallen. Plus even scrollen op instagram en je ziet mensen de mooiste creaties maken met deze journals. De spullen die je er in gebruikt hoeven ook niet duur te zijn. Je hebt geen tombows, acrylographs of een grootverpakking met 100 crayolastiften nodig om mooie illustraties te maken.

Je hebt echt geen duur journal van een bepaald merk nodig om prachtige spreads te maken. Laat je vooral niet tegenhouden door wat anderen eventueel zouden kunnen vinden. Als zij er een probleem mee hebben, dan klinkt dat (en zeg dit even met mij) als een “hun probleem”.

Stressmoment 5: ik heb mijn journal een tijdje links laten liggen en ik vind het lastig om het weer op te pakken

Ook dit is iets waar ik last van kan hebben. Dit heb ik overigens ook soms met mijn blog. Soms ben je zo druk, dat je hobby’s links laat liggen. Probeer het dan stapje voor stapje weer op te pakken. Als je dat tenminste wilt. Zo ja, begin dan gewoon. Het is net als opruimen. Soms weet je niet waar je moet beginnen, maar dan kun je het beste maar ” gewoon beginnen”.

Je kunt af en toe ook een soort samenvatting van je periode schrijven, vooral als je niet van leegtes houd is dat prettig. Een andere manier is vooruit plannen in je journal. Ik maak soms een aantal spreads voor de komende week, zodat ik dan toch elke dag iets kan schrijven zonder dat ik nog allerlei spreads moet gaan maken voor mijn gevoel.

Ben jij iemand die bulletjournalt en daarvoor mooie weekly- en monthlyspreads wilt maken? Dat hoeft echt niet heel complex te zijn. Je kunt in een half uurtje een super simpele en leuke spread in elkaar zetten met stiften, washitape en stickers. Je kunt later altijd nog wat dingentjes er bij tekenen of plakken als je er niet blij mee bent.

Het is overigens ook geen schande als je een paar dagen tussen verschillende schrijfmomenten hebt zitten. Journallen is een hobby en het moet geen moeten worden. Je moet het voor jezelf doen, niet voor anderen.

Samenvattend

Jouw journal is, zoals het eigenlijk al zegt, van jou. Dus wat jij er in doet, moet jij helemaal zelf weten. Je hebt ook niet heel veel en hele dure spullen nodig om te kunnen journallen. Eigenlijk heb je alleen iets nodig waar je mee en waar je in kunt schrijven.

Laat je ook niet opjagen door mensen op Social Media. Laat je inspireren en niet intimideren! Het is jouw journal en jij mag daar in doen wat jij wilt.

Dit vind je misschien ook leuk...