Blij en gezond StressLes(s)

StressLes(s) deel 5: Thee kan, koffie kan, water kan… alles kan, maar ik kan niets echt goed

Elke week komt op zondag een StressLes(s) uit. Tijdens de StressLes(s) wordt een probleem aanpakt, waar je stress van kunt krijgen. Hoe ga je met dit probleem om en hoe kun je het ontwijken/oplossen? Vandaag pakken we het “ik ben nergens goed in” probleem aan.

Probleem: Ik vind heel veel leuk om te doen, maar ik ben nergens echt goed in. Kort gezegd kan ik voor mijn gevoel niets.

Het “ik kan niets” gevoel kan heel hardnekkig zijn. Het kan je echt beperken in je functioneren en het uitoefenen van je passies. Een van de meest bekende voorbeelden is “ik ben niet creatief”. Heel veel mensen denken dat zij niet creatief zijn, maar vaak zijn zij dat wel. Jouw creativiteit valt niet onder wat anderen onder creativiteit verstaan.

Jij neemt deze houding dan vanzelf over. Als anderen namelijk jouw beeld bepalen van wat creativiteit, sportiviteit of intelligent is, ga jij vanzelf geloven dat jij dat allemaal niet bent. Jij voldoet namelijk niet aan het conventionele beeld van creatief, sportief of intelligent.

Uiteraard zijn er altijd mensen die zeggen dat je bijvoorbeeld objectief kunt bepalen of iemand creatief, sportief of intelligent is. Zo zou je kunnen zeggen dat iemand die prachtige landschappen kan schilderen creatief is, of iemand die op hoog niveau voetbalt juist sportief is en intelligentie zou je kunnen meten aan het schoolniveau dat iemand heeft afgerond of door een IQ test.

Maar betekent het dan automatisch dat als jij niet op hoog niveau sport je dan niet sportief bent? Dat durf ik te betwijfelen. Misschien vind je het wel leuker om verschillende sporten te beoefenen in plaats van je compleet te concentreren op één sport. Daarnaast kan het zijn dat je niet de tijd hebt om elke dag te sporten. Plus als jij elke dag 5 kilometer minstens wandelt, ben je dan niet sportief? Of mag je alleen sportief zijn als je heel erg fanatiek in de sportschool staat?

Stappenplan

Laten we vandaag een voorbeeld met betrekking tot creativiteit nemen. Wellicht vind je jezelf niet creatief, maar ben je het wel. Je bent alleen niet conventioneel creatief, dus je kan niets als het gaat om creatieve bezigheden. Maar is dat wel zo? Hierbij een stappenplan over hoe je weer in jezelf en jouw kwaliteiten kunt gaan geloven.

Stap 1: Definieer je gedachten en verwachtingen

Als je vindt dat je niet creatief bent is het handig om te weten waarom jij vindt dat je niet creatief bent. Stel jij vindt jezelf niet creatief, omdat je niet goed kan schilderen. Zou het dan kunnen zijn dat je op andere vlakken wel creatief bent?

Daarbij aan welke verwachtingen wil je voldoen? En wiens verwachtingen zijn dat? Andere mensen hebben vaak een eenzijdig beeld van creativiteit. Zo zullen er een heel aantal mensen zijn die het zich niet kunnen voorstellen dat je creatief kunt zijn in computergames, maar kijk maar eens wat voor mooie creaties mensen maken met de Sims of Animal crossing. Zijn die mensen dan niet creatief, omdat ze niet voldoen aan de verwachtingen van anderen?

Stap 2: Kijk welke dingen er in je leven zijn waar je wellicht die eigenschap in laat zien

Maak jij voor je studie niet alleen samenvattingen die je goed kunt leren, maar er ook nog eens heel mooi uit zien? Sta jij op je werk bekend als de expert als het gaat om teksten, powerpoints, flyers, uitnodigingen, etc? Ben jij super goed in het overtuigen van klanten dat zij jouw product moeten aannemen? 

Dan ben je wellicht creatiever dan je denkt! Tijdens je studie of werk heb je je creativiteit vaker nodig dan je denkt. Misschien ben jij wel degene die altijd met een passende oplossing voor een collega komt of met prachtige essays aankomt waarin onderwerpen vanaf meerdere kanten worden bekeken. Daar heb je veel creativiteit voor nodig. Het is alleen niet het eerste waar je aan denkt als het om creativiteit gaat. 

Stap 3: Schrijf de situaties op en zoek daarin de overeenkomsten

Schrijf op waar jij bijvoorbeeld voor gevraagd wordt of waar je veel complimenten over krijgt. Ja en nu hoor ik je denken “ik krijg nooit complimenten” of “ik doe alleen maar mijn werk” of “dat hoort gewoon bij mijn studie”. Ja okay allemaal waar, maar er zijn toch dingen waarvan anderen weten dat zij daarvoor bij jou moeten zijn.  

Stel jij werkt in de zorg en jij wordt altijd gevraagd om met de net wat complexere patiënten te werken aangezien jij in staat bent om deze mensen weer tot rust te brengen of om ergens aan te denken waar anderen niet op komen. Of jij werkt in het onderwijs en jij krijgt vaak complimenten over je mooie lessen.  Schrijf dit soort dingen allemaal op.

Stap 4: Benoem waarin je creatief bent

Als je alles hebt op geschreven en daarin de verbanden hebt gelegd, kun je vervolgens gaan benoemen waarin jouw creativiteit zich uit. Nogmaals je hoeft niet dagenlang achter de naaimachine te zitten of achter de schildersezel te staan om creatief te zijn. 

Even terugkomend op de Sims en Animal Crossing. Stel jij maakt een familie in de Sims en speelt meerdere generaties met dezelfde familie hele GTST taferelen uit, dan ben jij dus heel creatief als het gaat om verhalen bedenken. Of jij maakt je per AC-bewoner een bijpassend tuintje dat past bij hun hobby’s en persoonlijkheden, dan ben jij heel creatief als het gaat om het vertalen van wensen van anderen tot iets concreets.

Ben jij heel goed in plannen? Dan ben jij heel creatief met tijd. Vallen jouw feesten en partijen vaak in de smaak? Dan ligt jouw creatieve talent in het organiseren van dingen waar anderen niet eens van wisten dat zij het wilden meemaken.

Stap 5: Denk niet zo veel aan andermans verwachtingen

Uiteraard wil je je ouders trots maken of pesters laten zien wat jij allemaal wel niet kunt. Maar ga niet je eigen verwachtingen super groot maken om aan ander mans verwachtingen te voldoen. Anderen leven namelijk niet met de last van jouw onzekerheden.

Jij bent de enige persoon met wie jij de rest van je leven in ieder geval door moet gaan.  Daarom is het heel belangrijk om te doen waar jij gelukkig van wordt. Laat je niet tegenhouden, omdat anderen vinden dat jij iets niet bent. Jij bent dat wel, alleen het uit zich op een manier die zij niet zien.

Laat je dan ook niet van de wijs brengen als mensen dure woorden en zinnen gebruiken als “dit heb ik gecreëerd” of “ik heb deze plant hier gesitueerd”. In principe zegt zo’n persoon alleen “ik heb dit gemaakt” en “ik heb hier een plant neergezet”, maar het kan overkomen als “ik creëer en jij maakt.” Hierdoor kun je erg onzeker worden, maar zodra je dit soort dingen herkent ga je je er minder van aantrekken. 

Samenvattend

Je hoeft niet altijd te voldoen aan de conventionele manier van een eigenschap om die eigenschap te hebben. Je sportiviteit kun je ook door middel van overal naar fietsen in plaats van de auto te pakken uitdrukken. Je kunt intelligent zijn zonder dat je gelijk bent gepromoveerd, maar gewoon omdat je ontzettend veel weet van je vak of ervaring ergens in hebt. 

Het is heel makkelijk om onzeker te worden, doordat je niet voldoet aan je eigen verwachtingen. Je eigen verwachtingen zijn namelijk het meest aanwezig in jouw leven. We leven in een presentatiemaatschappij in plaats van een prestatiemaatschappij. Als anderen maar genoeg roepen dat ze iets zijn geloven anderen (en jij dus ook) vanzelf dat zij dat zijn. Dus in principe mag jij ook best tegen jezelf zeggen dat je dat kunt. Dan ga je vanzelf ook zien dat je er daadwerkelijk goed in bent.

Wil je meer StressLes(s)en lezen? Hier vind je de andere posts:

Dit vind je misschien ook leuk...