Studententijd Studietips

Studeren kun je leren

Of je nu in je eerste of in je laatste jaar zit, studeren is lastig. Hoe weet je of je het juiste studeert? Heb je wel de juiste aantekeningen? Studeer je wel effectief? Het zijn allemaal vragen die weleens door je hoofd schieten. 

Iedereen bestudeert stof anders. Het duurt even voordat je weet wat jouw studeerstijl is. Ik denk dat ik alle stijlen geprobeerd heb. Ik heb zowel een wo als een hbo opleiding gedaan, waardoor je ook gedwongen wordt om op verschillende manieren te studeren. 

Ik neem jullie daarom vandaag mee in hoe je, mijns inziens, het beste kunt studeren. Voor je begint definieer je in ieder geval je motivatie en schrijf die desnoods op. Zorg voor een schone en nette werkplek. Zet eventueel rustige muziek aan (wel melodie, geen zang) en gaan avec le banaaaaan. 

Aantekeningen maken

Samen met de literatuur zijn de aantekeningen van je colleges en werkgroepen het belangrijkste studiemateriaal. Zelf ben ik voorstander van handgeschreven aantekeningen, omdat je dan meer onthoudt van de stof.

Samenvattingen

Samenvatten is iets wat mijn inziens het beste werkt als je je college aan het voorbereiden bent. Dan hoef je louter de aantekeningen van je colleges toe te voegen.

Samenvattingen kun je snel maken door middel van post-its. Je schrijft per pagina op de post-it wat de belangrijkste punten zijn. Aan het eind van je studie sessie hoef je dan alleen die post-its in je aantekeningenschrift te plakken of (nog beter) je neemt ze in het net over. 

Je kunt soms ook samenvattingen van boeken kopen. Dat heb ik zelf ook weleens gedaan. Alleen het is complete geld- en tijdverspilling. Je leert er niets van. Daarbij zijn de samenvattingen niet altijd even betrouwbaar. Liever geen samenvatting, dan een gekochte samenvatting is mijn opvatting.

Aantekeningen van colleges en werkgroepen

Cliché van de dag: schrijf niet de powerpoints over, maar juist wat de docent zegt. Ik plakte altijd sticky notes met opmerkingen als de docent ergens lang bij bleef hangen. Dat komt namelijk vaak op het tentamen terug.

Hier heb ik de powerpoint uitgeprint en er naast gelegd. De powerpoint zelf heb ik in verband met de afbeelding even afgeschermd.

Ik heb altijd een kladblok bij mij waar ik al mijn snelle aantekeningen in schrijf. Die neem ik thuis over in een netschrift waar ik ook de samenvatting van mijn boek heb geschreven. Hierdoor heb ik alles op een plek staan.

Persoonlijk vind ik het prettig om mijn aantekeningen visueel aantrekkelijk te maken. Ook omdat ik dan intensiever met de stof ben bezig geweest, waardoor het beter blijft hangen. 

Cornell methode

De Cornell methode is een manier van samenvatten, waarbij je je aantekeningen organiseert door middel van het indelen van je papier in drie vlakken. 

Boven aan de pagina zet je het onderwerp wat je gaat behandelen. In het grootste vlak maak je je aantekeningen. In de linkerbalk zet je de kernwoorden, zodat je tijdens het studeren snel het onderwerp kunt vinden wat je wilt herhalen. Onderin de pagina maak je een samenvatting van je notities. 

Tijdens mijn studie vond ik deze methode handig om te gebruiken voor lastigere onderwerpen. Ik combineer dan de samenvattingen van het boek met mijn studie aantekeningen. 

Flashcards

Je neemt een papiertje. Op de ene kant zet je het concept en op de andere kant de uitwerking. Vervolgens ga je jezelf ouderwets overhoren. 

Dit kun je goed inzetten bij het leren van een taal of als je begrippen moet kennen. Je kunt flashcards zelf maken van kaartpapier, maar je kunt ze ook in verschillende maten kopen. Dat laatste heb ik gedaan. Dan krijg je er namelijk gelijk een ring bij, waar je de kaarten aan kunt hangen. Dan raak je ze niet kwijt en blijven ze op volgorde hangen. De kaarten zwerven dan niet in je tas tijdens het reizen.

Concept Mapping

Dit lijkt erg op mindmappen. Je werkt een onderwerp (concept) uit door middel van het structureren van steekwoorden. Hierdoor krijg je een beter overzicht van de structuur en de verbanden binnen het concept. 

Ik vind het ook fijn om te gebruiken om alle processen binnen een onderwerp aan te geven. Zo zie je hier bijvoorbeeld al die pijltjes om aan te geven wat er wanneer gebeurd als iemand ondervoed is. Uiteraard is dit een vrij basale conceptmap. Je kunt ze groter vinden, maar zelf vind ik dat vervelend en onoverzichtelijk.

Conceptmapping kun je ook gebruiken om te reflecteren op een onderwerp. Dat is handig als je een essay. assessment of scriptie moet schrijven. Je hebt namelijk de informatie gestructureerd, dus als je een nieuwe visie op het onderwerp vindt kun je dat gelijk naast je conceptmap liggen.

Oefententamens

De meest makkelijke manier om iets te onthouden is door het te gebruiken. Maak daarom oefententamens. Net zoals bij je schoolexamens zijn tentamens vaak ongeveer hetzelfde als de vorige keer. 

Ook kun je zelf oefenvragen maken of met een studiegenoot afspreken dat jullie voor elkaar oefenvragen maakt. Zorg wel dat je het antwoord goed hebt gecontroleerd, zodat je niet de verkeerde informatie leert. Vraag desnoods je professor om hulp.

Studiegroep

Vorm met een aantal studiegenoten een studiegroep. Je kunt met hen informatie uitwisselen en van gedachte wisselen. Dit kan heel makkelijk via whatsapp bijvoorbeeld. Vorm een groepsapp, zet webwhatsapp open en leer van elkaar. Je kunt met hen ook aantekeningen, samenvattingen en oefententamens uitwisselen.

Pomodoro techniek

Nu je al die manieren hebt om te studeren is het wel zo verstandig om effectief te studeren. Urenlange bib- en studeersessies zijn niet per definitief beter. Sowieso is herhaling belangrijk tijdens het studeren, maar dat hebben we door middel van de voorgaande methodes ondertussen onder de knie :-).

Om effectief te kunnen studeren kun je de pomodoro techniek gebruiken. Je studeert 25 minuten en neemt dan 5 minuten pauze. Na die 5 minuten ga je weer 25 minuten aan de studie. Na dit vier keer gedaan te hebben neem je een langere pauze, bijvoorbeeld een half uur. Voor je studiesessie schrijf je op wat je wilt gaan doen, zodat je kunt afvinken wat je hebt gedaan.

In de korte pauzes kun je wat te drinken pakken of even wat rek en strek oefeningen doen. Je bent in ieder geval niet bezig met studeren. In de lange pauzes adviseer ik je om even buiten een wandeling te maken. Door het lopen maak je je hoofd even leeg, waardoor je met een frisse blik weer van start kan gaan voor de volgende sessie.

Dit werkt prettig als je lange stukken moet typen. Je hebt even een reset moment. Zet een keukenwekker. Dan hoef je je niet bezig te houden met de tijd.

Zelf leg ik mijn telefoon weg of zet ik de app forest aan. Dan kan ik namelijk niet op mijn telefoon kijken. De pauze kun je dan gebruiken om op je telefoon te kijken en je appjes te beantwoorden. Na 5 minuten leg je hem namelijk toch weer weg.

Terug naar je motivatie

Als je het even moeilijk hebt, denk dan weer even aan het hoe en waarom. Kijk desnoods wat je leuk vindt om te doen en zet dat in om te studeren. Ik houd van tekenen en freubelen, dus maak ik mijn aantekeningen vaak visueler en “creatiever”. Dat motiveert mij om weer verder te gaan met mijn studeersessie.

Hopelijk heb je iets aan mijn tips en tot de volgende keer. 

Ciao Bella

Dit vind je misschien ook leuk...