Studententijd Studietips

Effectief aantekeningen maken en gebruiken deel 1

Toen ik nog studeerde had ik dagen dat ik langer bezig was met het zoeken op Pinterest en Youtube naar hoe ik aantekeningen moest maken dan met het daadwerkelijk maken van de aantekeningen. Dan kan de moed je redelijk in de schoenen zakken als je naar je eigen berg aantekeningen kijkt en je niet eens meer weet wat de paginavolgorde ook alweer was. 

Daarom wil je de komende twee weken graag mijn tips meegeven om te zorgen dat jij deze struggle niet gaat hebben. Ik ga het opsplitsen in twee delen. 

Dit is deel 1 met als hoofdvraag “hoe maak je effectief aantekeningen”. Dus populair gezegd: hoe slimmer te werken in plaats van harder te werken?

Volgende week deel 2 over hoe je aantekeningen mooi en eigen kunt maken, waardoor je tijdens het leren er meer uit kunt halen.

Houd je aantekeningen bij op 1 plek

Als je net als ik bent zijn je ruwe aantekeningen echt een puinhoop. Ik maak schetsen, mindmaps, teken verbanden uit, schrijf snel en probeer mij voornamelijk te concentreren op de docent. Hierdoor heb ik echt een netschrift nodig om orde in de chaos te scheppen.

Daarbij bereid ik mijn colleges altijd voor, waardoor ik ook daar aantekeningen van heb. Hier komen dan ook nog aantekeningen naar aanleiding van opdrachten en zelfstudie bij. Doordat je overal en nergens aantekeningen en studiemateriaal hebt, is het lastig om alles bij elkaar te pakken als je gaat studeren. Je kunt dan makkelijk iets belangrijks vergeten.

Door je aantekeningen te ordenen, her en der te herschrijven en aan te kleden, verbeter je de kwaliteit van je aantekeningen. Daarbij door ze mooi en eigen te maken werk je gelijk met je aantekeningen en wordt het makkelijker om alles te onthouden. Op die manier kun je meer uit je aantekeningen halen dan dat je nu doet.

Onderscheid hoofd- van bijzaken

Mijn eerste jaar als student heb ik ontzettend last gehad van het “arceer je hele boek” syndroom. Dus mijn boeken waren vaak helemaal roze gemarkeerd, omdat ik dacht dat alles belangrijk was en op het tentamen terug zou komen. Haha wat grapjas was die 19-jarige ik toch… 

Een handige manier om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden is een pagina samen te vatten op een post it of flashcard. Dan heb je een vrij afgebakende ruimte waar je het kort en bondig moet op schrijven. 

TIP: schrijf de woorden waarvan je de definities moet weten op, maar definieer ze pas in je uiteindelijke aantekeningen. Dan zie en gebruik je ze vaker. 

Probeer tijdens het arceren je colleges in gedachten te houden. Onderstreep bijvoorbeeld stukken waar de docent extra lang bij is blijven hangen of die vaak terugkomen in oefententamens. Zo heb je een richtlijn van wat belangrijk is.

Schrijf tijdens colleges niet de powerpoints over, maar schrijf op wat er gezegd wordt. Al is dat soms best lastig aangezien we genoeg voorbeelden kennen van docenten die de powerpoints oplezen. Als dat het geval is kun je beter aan de hand van de powerpoints de literatuur nog eens bekijken.

TIP: Onthoud dat lange zinnen niet te onthouden zijn. Des te langer de zin des te meer moeite je hersenen hebben om de zin te verwerken. Schrijf de zinnen kort en bondig. 

Ontwikkel een eigen systeem

Om zo effectief mogelijk te kunnen studeren, wil ik al mijn aantekeningen op dezelfde plek hebben. Dus daarom combineer ik alles in een collegeblok of in één document. Zelf vind ik het fijn om het chronologisch aan de colleges te doen. Zodat als ik de colleges terug kijk, ik gelijk de juiste aantekeningen erbij heb. 

TIP: plak voorin je aantekeningenboek een post-it met alle onderwerpen die je behandelt. Markeer eventueel de bladzijden met bladwijzers. Je kunt ook op de kaft een papier plakken met de tentamenonderwerpen, maar mijn ervaring is dat die vervagen of kapot scheuren.

Tevens is het handig om het systeem waar jij het meeste baat bij hebt telkens weer te gebruiken. Markeer bijvoorbeeld elke keer dat je iets definieert het in een bepaalde kleur of onderstreep alle jaartallen. Door dit automatisch al te doen hoef je niet meer na te denken over hoe je het moet gaan indelen. 

TIP: stop een flashcard in je tas of maak een notitie van het systeem wat jij fijn vind. Dan kun je er altijd op terug grijpen als het nodig is. 

Kort samengevat:

  • Orden je aantekeningen en bewaar alles van een vak of een blok bij elkaar.
  • Onderscheid hoofd- van bijzaken door de colleges als leidraad te gebruiken.
  • Schrijf kort en bondig.
  • Ontwikkel een eigen systeem en gebruik dat voor elk vak, zodat je niet hoeft na te denken over hoe je het nu weer gaat indelen.

Hopelijk maakt dit je tentamenperiode dragelijker! Volgende week deel twee: “hoe maak je je aantekeningen mooi en eigen?” 

Ciao Bella!

Dit vind je misschien ook leuk...