Bestuursjaar Studententijd

Must haves voor elke bestuurlijk actieve student

Okay, dit was dus een van mijn eerste zoekopdrachten toen ik hoorde dat ik een bestuursjaar mocht doen. Uiteraard was ik super blij dat ik het geworden was, maar dan komt het volgende stadium namelijk het “en nu?” stadium… 

Niet getreurd! Ik heb mijn jaar bijgehouden wat ik zelf nodig had en wat anderen nodig bleken te hebben. Ik heb het opgedeeld in vijf thema’s:

 • Altijd bij je (ofwel standaard in je tas);
 • Snel bij de hand (heb dit snel voor het grijpen in je kamer);
 • Op je laptop/tablet (houd deze georganiseerd);
 • Op je telefoon (even wat sneltoetsen regelen);
 • Wat je verder nog nodig hebt (alles wat niet persé in je tas, kamer of elektronica past).

Maak je geen zorgen, het is niet extreem duur. Het meeste heb je al in je bezit. Maar hoe ga je het nu inzetten? Wat moet je echt nog aanschaffen? 

Luister… Je gaat het druk krijgen, drukker dan dat ik je nu kan vertellen. Aan het eind van het jaar is het al die dagen rennen en vliegen echt waard geweest. 

Je leert zoveel over jezelf en hoe je samenwerkt. Je netwerk breidt ontzettend uit, je ontmoet heel veel nieuwe mensen en ondanks dat je soms echt wel eens er door heen zit, verzeker ik je dat het aan het eind van het jaar allemaal weer over zou doen. 

Altijd bij je:

 • Waterflesje en granolabar: Dit klinkt vrij standaard, maar geloof me dit heb je harder nodig dan je denkt. Het zal geen uitzondering zijn als je tot 4 uur ‘s nachts bij een evenement moet zijn en om 9 uur in de ochtend alweer acte de presence moet geven bij een ander evenement. Dan is even een snelle energie stoot en fris water heel prettig om je weer goed te voelen.
 • Telefoon + oplader: Ja lach maar… Die heb je toch altijd bij je? Je gaat er nog achter komen hoe vaak mensen zowel hun oplader als zelfs hun telefoon vergeten! Door webwhatsapp te installeren op je laptop kun je wel wat dingen ondervangen, maar beter is dit niet nodig.
 • Notitieboekje en pen: Zorg dat je altijd iets bij je hebt voor je to do lijstje, of als je iets wilt opschrijven wat je opvalt. Misschien kun je er wat mee, of is het handig om voor jezelf wat extra aantekeningen te maken tijdens de bestuursvergadering. Wellicht hoor je wat tijdens een gesprek van leden waarvan je denkt “hee hier moet je wat mee…”. Daarom heb je altijd een notitieboekje en een pen in je tas. Dan kun je het gelijk kwijt.
 • OV, ID, bankpas en contant geld: OV, ID en bankpas spreken voor zich, maar zorg ook voor contant geld. Mocht je bankpas dan sneuvelen of je fiets gestolen worden tijdens een evenement kun je als nog thuis komen met een taxi. 
 • Bestuurskleding: zelf had ik een mantelpakje en een bestuurstrui. Ik zorgde dat ik in ieder geval mijn jasje van mijn mantelpakje aan kon trekken mocht het onverwacht nodig zijn. 
Dit zijn notitieboekjes van het merk Filofax. Wat prettig is aan deze boekjes is dat je het papier er gemakkelijk in en uit kunt halen. Zaken die zijn afgehandeld kun je dan makkelijker uit je notitieboek halen, zonder dat je de pagina er uit hoeft te scheuren.

Snel bij de hand:

 • Laptop/tablet: Dit spreekt voor zich. Hierop houd je je bestuursmailsbox en de social media bij. Verder heb je nog meer dingen hierop nodig, maar daarover verderop meer.
 • Planner: Kijk dagelijks even in je planner zodat je weet wat je allemaal te wachten staat. Een planner kan op papier of digitaal. Kijk zelf wat het beste bij je past. Kijk één keer per week twee maanden vooruit om alvast te zien wat er komen gaat.
 • Map met aantekeningen: Dat notitieboekje dat je altijd bij je hebt, moet je eens in de zoveel tijd even doorlopen om te weten te komen of je nog dingen mist. Zijn er dingen die je bij moet houden? Sla het op in de map zodat je later eventueel ook terug kan kijken hoe het ook alweer was toentertijd.
Ik heb zelf Better Binders van de Staples/Office Centre. Daar kun je ontzettend veel in kwijt en je kunt de kaft om vouwen waardoor de mappen makkelijker te gebruiken zijn. Oh! En je kunt de voorkant veranderen. Ik had daar een collage van gekke foto’s van mijn bestuur.
 • Makeup: Er worden veel en vaak foto’s gemaakt, misschien maak je ze zelf wel. Die wallen… die wil je er niet altijd op hebben staan. Dus zorg dat je ze als je weer een evenement hebt even weg kan werken als je dat wilt. 
 • Kookwekker: Zorg dat je elke dag een half uur geen bestuur doet. Dit jaar is jouw bestuur even het belangrijkste wat er is. Het is daarom ook gezond om af en toe wat anders te doen. Zet een kookwekker in de buurt, waardoor je je telefoon en laptop niet op hoeft te pakken. Lees lekker een boek, ga tekenen, bak een taart, doe iets totaal anders. 
 • Iets wat je op elk themafeest snel uit de kast kan trekken: ik had een opblaastakkie bij de HEMA gekocht. Echt een knaller elk feest. Je kunt er van alles mee qua thema. Verwende vrouw met hond, strandfeestje, sprookjes en noem maar op. Mijn tip is dus koop een opblaasunit, dat kan best goedkoop. 
Zelf had ik in mijn map een aantal standaard dingen zitten, zodat als ik de map bijvoorbeeld meenam naar een vergadering of naar mijn ouders dat ik alles wat ik nodig had bij de hand had.

Op je laptop/tablet:

 • Archief: houd voor jezelf wat leuke foto’s bij, snelkoppelingen tot documenten en aantekeningen van gesprekken die je met mensen voert, contactgegevens van belangrijke contacten. 
 • Mailbox: open de mailbox van je bestuur in een webbrowser. Eventueel in een andere dan waar je je privé mail standaard open hebt staan. Ik had zelf bijvoorbeeld mijn privémail in Google Chrome open en de bestuursmail in Safari. Dat scheelt ruis tussen de mailboxen.
 • To-do lijst: Heb je samen met je bestuur een trello account of gebruik je Keep van Google? Set dan een snelkoppeling naar de pagina op je laptop dan kun je snel de lijst bijwerken. Des te meer je kunt afstrepen des te beter het voelt. 
 • Studiemateriaal: Je zou het misschien bijna vergeten, maar je studeert ook nog heh… Zorg dat je het op een plek neerzet waar je snel bij kan (dus zonder te veel afleiding).
Afgezien een bestuursjaar, doe je ook nog een studie. Zorg dat je niet te ver achter gaat lopen.

Op je telefoon:

 • Medisch ID: Dit is altijd verstandig om te hebben, maar nu al helemaal. Mocht er iets gebeuren dan heb je in ieder geval altijd je belangrijkste medische geschiedenis, s.o.s. contactpersonen en eventuele allergieën. Stel dit in, je weet nooit wanneer je het nodig hebt.
 • Een groepsapp met jezelf: Hoe je dat aanpakt? Je maakt een groepsapp met een ander contact, dan gooi je dat contact er uit en blijf jij alleen achter. Daar kun je appjes met taken/afspraken naar doorsturen. Aan het eind van de dag kun je die toevoegen aan je grotere to-do list.
Koop een stevig hoesje voor je telefoon en laat een beschermglaasje op het touchscreen zetten. Deze komt bij de Hema vandaan. Hema heeft vaak wel leuke hoesjes voor weinig.

Wat heb je verder nog nodig?

 • Contact met mensen buiten je bestuursleven: Okay even concreet, tijdens je bestuursjaar leer je jezelf kennen en je vrienden kennen. Ook die vrienden die je al jaren hebt. Het kan zijn dat je die kwijt raakt tijdens je bestuursjaar.
 • Ontspanning totaal los van je bestuursleven: Ga sporten, tekenen, muziek maken, schrijven, wandelen, maakt niet uit wat als het maar helemaal van jezelf is. Dan heb je een uitlaatklep. Je hebt het nodig om af en toe je hoofd leeg te maken. 
 • Vertrouwenspersoon: Deze is controversieel, want eigenlijk hoor je niet uit de school te klappen over wat er achter de schermen gebeurd. Echter, ik raad je toch aan om iemand in vertrouwen te nemen over hoe jij jezelf voelt. Je hoeft de situaties niet uit te leggen maar misschien heb je iets meegemaakt wat je toch kwijt wilt. Dat hoeft niet perse iemand te zijn die je goed kent.
Tijdens mijn bestuursjaar kocht ik vaak een tijdschrift wat ik dan vervolgens lekker kon lezen. Verder tekende ik graag en speelde ik graag Roller Coaster Tycoon Classic op mijn ipad. Daar kon ik namelijk geen berichten op ontvangen. Dit is een foto uit die tijd.

Geniet!

Deze lijst is niet bedoeld om jou de les te lezen over hoe het moet. Waarschijnlijk heb jij namelijk andere dingen die je nodig hebt. Halverwege jouw jaar heb je je eigen routine ontwikkeld. Die is ook goed. 

Wel hoop ik dat je deze lijst je wat meer houvast geeft. De eerste paar weken overvallen je namelijk en als je dan bent voorbereid kun je het beter aan.

Heel veel succes, plezier en wijsheid tijdens je bestuursjaar. Het is het waard! Al denk je daar halverwege soms anders voor, uiteindelijk ben je heel blij dat je het gedaan hebt. 

Disclaimer: links die ik gebruikt het zijn geen affiliate links, louter plekken waar ik zelf spullen vandaan heb gehaald tijdens mijn bestuursjaar.

Ciao bella!

Dit vind je misschien ook leuk...