Studententijd Studentenwelpje

Hoe leer je toch mensen kennen aan het begin van je studie tijdens de Covid-19 uitbraak?

Covid-19 gooit roet in het eten van heel veel aanstaande studenten. Dat is jammer voor het begin van je studietijd, voor je binding met je studie en het leren kennen van nieuwe mensen. 

Echter, je kunt op meerdere manieren toch nieuwe mensen leren kennen. Dit is belangrijk voor je ontwikkeling en voor de ervaring van je studententijd.

Onthoud dat jij niet de enige student bent die op dit moment in deze situatie zit. Je bent niet alleen. Met jou zijn er, volgens de landelijke prognoses, nog 200.000 anderen (bron en bron) die in dezelfde situatie zitten. 

Enige disclaimer hier is wel op zijn plaats. Als je zelf niets doet, gaat niemand het ook voor je doen. Je zult nou eenmaal dit jaar harder je best moeten doen dan de studenten in voorgaande jaren, omdat een groot deel van het begin van je studie uit digitaal onderwijs zal bestaan. 

Wel geef ik je graag tips over hoe je toch anderen kunt leren kennen. 

Je studie is meer dan alleen studeren! Het gaat ook om sociale en emotionele ontwikkeling. Die is minstens net zo belangrijk.

Studievereniging

Word lid van de studievereniging van je opleiding of faculteit/instituut. Een studievereniging is iets heel anders dan een studentenvereniging. Studentenverenigingen zijn zogenaamde gezelligheidsverenigingen, terwijl studieverenigingen zich juist concentreren op onderwijsactiviteiten. Dat wil niet zeggen dat het bij een studievereniging niet gezellig is.

Het primaire doel van een studievereniging is verdiepende onderwijsactiviteiten organiseren voor studenten van dezelfde studie/faculteit, stage/afstudeermarkten aanbieden en het aanbieden van evenementen om elkaar te leren kennen en te netwerken.

Vaak bieden studieverenigingen ook kortingen aan op boeken en ander materiaal wat je voor je studie nodig hebt, bijvoorbeeld programma’s voor je computer. 

Door de studievereniging leer je mensen door de verschillende jaargangen van je studie kennen. Dit levert je een groot netwerk op. Dat kun je bijvoorbeeld inzetten als je een kamer zoekt. Daarnaast betrekken studieverenigingen je graag bij het organiseren van evenementen en onderwijsactiviteiten.

Ook kunnen de ouderejaars jou alles vertellen over de stad waar je gaat studeren. Welke parken zijn leuk in de zomer? Waar kun je goed sporten? Wat zijn de leukste kroegen in je stad? Zij weten alles en vertellen je het graag.

Studieverenigingen organiseren doorgaans de introductiekampen/-dagen van de studie. Die gaan nu niet door, maar ik weet zeker dat er alternatieven worden verzonnen door de studieverenigingen. 

Zo hoorde ik dat mijn oude studievereniging de eerste twee weken van het collegejaar communityweken organiseert. Zij bieden online een programma aan om elkaar te leren kennen.

Weet je niet welke studievereniging bij jouw studie/faculteit hoort? Vraag het bij een matchingsgesprek of kijk bij de koepelorganisaties van de hogeschool of universiteit waar je gaat studeren. 

Heel veel verenigingen organiseren op dit moment online pubquizen en online bingo’s. Vaak zitten er een aantal vragen in over de vereniging, over actualiteiten en over de opleiding. Je maakt groepjes, dus zo leer je mensen beter kennen.

Studentensport

Hiervoor geldt net als voor studieverenigingen: word lid van een studentensportvereniging. Dan kun je je favoriete sport combineren met het leren kennen van verschillende mensen in jouw nieuwe stad.

Het voordeel van studentensport is dat je met allemaal gelijkgestemden zit. Iedereen vindt dezelfde sport leuk. Daarnaast leer je ook mensen van andere studies kennen. Zowel hogeschoolstudenten als universiteitsstudenten mogen lid worden van een studentensportvereniging.

Je kunt recreatief sporten, maar je kunt ook op topniveau sporten als je dat zou willen. Wellicht dat je nu niet kunt sporten, maar je kunt vaak op elk moment lid worden van een sportvereniging (dit geldt vaak ook voor studieverenigingen).

Wil je weten welke studentensportverenigingen er in jouw stad actief zijn? Klik dan hier.

Naast het gezellige gedeelte van de vereniging is studentensport een makkelijke manier om voldoende te bewegen tijdens je studie.

Gezelligheidsverenigingen

Gezelligheidsverenigingen staan beter bekend studentenverenigingen. Misschien weet je al jaren of en bij welke vereniging je wilt, maar misschien ook niet. Hoe dan ook, een studentenvereniging is een hele goede manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Jij kiest zelf of je ergens aan mee wil doen of niet. Wil je dat niet, kijk dan bij een wat “mildere” vereniging. Er hangen nogal veel vooroordelen rondom corpora, maar niet alle vooroordelen zijn waar en die gelden ook zeker niet voor alle gezelligheidsverenigingen. 

Op de website van een vereniging kun je zien wat voor type vereniging het is en of ze bijvoorbeeld een ontgroening hebben.

Via studentenverenigingen kun je vaak sneller aan een kamer komen en maak je vrienden voor het leven. Je kiest zelf hoe ver je wil gaan. Je kunt lid worden van een dispuut, misschien heeft je vereniging wel jaarclubs of eigen huizen. Allerlei manieren om weer mensen te leren kennen. 

Voor alle verenigingen geldt dat jij je prettig bij de vereniging moet voelen. Onthoud dat je een vereniging moet kiezen die bij jou past en niet jezelf moet aanpassen aan een vereniging. Als je je ergens niet prettig voelt, schrijf je je weer uit. 

Deze tekst hangt in een wijk in Utrecht. Het “ken wel weze” dat de ene vereniging niet bij je past, maar misschien is een andere een perfecte match. Daarbij kun je ook rustig van je studievereniging, een sportvereniging en een gezelligheidsvereniging lid zijn. Het een sluit het ander niet uit.

Stel jezelf voor in de digitale leeromgeving

Hiervoor heb je enigszins durf voor nodig. Elke onderwijsinstelling heeft een digitale leeromgeving. Vaak heb je daar ook een soort forumgedeelte. 

Trek de stoute schoenen aan en stel jezelf voor. Je zult zien dat anderen je voorbeeld gaan volgen. Je bent namelijk niet alleen. Je kunt zelf kiezen of je dit in een werkgroepsetting, slb-groepsetting of gewoon de hele jaargang doet.

Zoals eerder gesteld, je bent niet de enige. Misschien durven anderen het niet, maar worden zij wel heel blij van het feit dat jij jezelf voorstelt. Dat geeft hen een opening om zichzelf voor te stellen.

Tijdens mijn studie heb ik vier verschillende digitale leeromgevingen gehad. Blackboard, Sharepoint, Canvas en nog eentje die de onderwijsinstantie zelf had gemaakt. Allemaal hadden ze een soort forumgedeelte, al moet je soms wel goed zoeken.

Zoek een kamer in de stad waar je gaat studeren

Schrijf je vandaag nog in op site van de SSH, DUWO, studentenwoningweb of welke andere site er dan ook maar is voor de studentenhuisvesting die er in jouw stad is. Op dit moment zijn er weinig internationale studenten, waardoor de wachttijden voor een kamer korter zijn. 

Elk huis is anders. Waar sommige huizen heel actief met elkaar zijn, is het elders weer ieder voor zich. Ik heb in drie verschillende type huizen gewoond. Het heeft allemaal voor- en nadelen. Het hangt een beetje van jezelf af wat jij prettig vindt en met wie jij een klik voelt.

Dit soort type boeken zijn heel leuk om te ontvangen of te geven als iemand op kamers gaat. Lekker er op uit en de stad verkennen met je nieuwe studiegenoten is een makkelijke manier om elkaar en jullie nieuwe stad te leren kennen.

Jij kunt dit!

Je kunt zelf veel ondernemen om toch mensen te leren kennen. Word lid van een vereniging, stel jezelf voor en zoek een kamer. Je studententijd is echt een van de leukste tijden van je leven.

Geniet van je eerste jaar, maar wel binnen de richtlijnen van het RIVM. Dus houd anderhalve meter afstand, was je handen, nies/hoest in je ellebogen en bij klachten blijf thuis. Al heb je maar een loopneus, blijf gewoon thuis. Anders duurt deze tijd met alle beperkingen alleen maar langer.

Ciao bella!

Dit vind je misschien ook leuk...