Blij Blij en gezond

10 dingen die je kunt doen om je quarantaine of een gedeeltelijke Lock-Down door te komen

Of je nou in quarantaine zit of we met zijn allen in een lockdown zitten, het kan een vrij inspiratieloze en uitzichtloze situatie lijken. Je kunt weinig en je ziet weinig mensen. Echter, je hoeft niet bij de pakken neer te gaan zitten.

Hier mijn manieren om de tijd toch gezellig te maken voor zowel jezelf als met anderen.

1 Kaartjes sturen

Wat is er leuker dan een kaartje krijgen? Een kaartje sturen! Je hoeft er dankzij verschillende websites niet eens de deur voor uit. Zet er een persoonlijke boodschap in, zodat je dierbaren weten dat je aan ze denkt.

Jouw kaart kan het lichtpuntje zijn op iemands anders donkere en eenzame dag. Je denkt namelijk aan hen en dat doet anderen goed.

2 Gezamenlijke digitale kook- of baksessie

Je kiest een lekker recept uit. Je laat de ingrediënten bezorgen en op de avond dat je het gaat koken bel je elkaar op via FaceTime of zoom. Jij geeft de ander een soort kookworkshop en in dank daarvoor geeft de ander jou de week er op een kookworkshop. 

Zo wissel je zowel leuke recepten met elkaar uit en heb je een leuke avond. Dit kun je ook met bakken doen. Terwijl jullie baksels in de oven staan kun je bij kletsen of een spelletje doen. Daarna eet je het gezamenlijk op, lekker met een warme chocolademelk. Het is dan bijna alsof jullie echt bij elkaar zijn.

3 Kamertoernooi

Heb je huisgenoten? Zet spelletjes uit door het huis. In elke kamer vind je een ander spel. Je kunt afwisselen tussen bordspellen, kaartspellen, quizes en digitale spellen. Zo kunnen jullie een hele avond vermaken. Je kunt er voor kiezen om teams te maken en het winnende team hoeft een week niet af te wassen.

Je kunt dit ook met andere dingen doen. Maak een kamertocht in je huis. Een soort kroegentocht, maar dan bij je huisgenoten met hun favoriete muziek en iets wat zij heel erg leuk vinden om te doen. Je leert elkaar zo beter kennen en doe jij misschien ook wel iets wat je anders nooit gedaan had.

4 Online games

Heb jij vrienden die dezelfde games leuk vinden? Plan een beldate met hen in om samen te spelen. Ik probeer minstens één keer per week met een aantal vriendinnen elkaars eiland op Animal Crossing te bezoeken. 

Ook speel ik met een aantal oud studiegenoten nog wel eens Mario Kart online. We zitten met zijn allen in een groepsapp en eens in de zoveel tijd zegt iemand “hee iemand zin om te racen?”. Dan zijn er altijd wel mensen die dat leuk vinden.

Het is niet veel, maar het is een makkelijke manier om je te vermaken en je niet alleen te voelen. Uiteraard heb je ook multiplayer games of apps waar je tegen anderen kunt spelen.

Zo kunnen we toch nog een Halloweenfeestje houden.

5 Word lid van een online groep mensen met dezelfde interesses

Word lid van een Facebookgroep, forum en een Discordgroep voor mensen die jouw hobby hebben. Niet alleen doe je nieuwe contacten op, maar ook nieuwe inspiratie. Er bestaat voor elke hobby of interesse wel een groep. 

Zelf probeer ik actief mee te doen door vragen te stellen en op anderen te reageren. Dan maak je contact met mensen en ik heb zo tijdens de intelligente lockdown nieuwe vrienden gemaakt. 

6 Pak een vergeten hobby weer op

Ik houd van freubelen. Dit is voor mij een uitstekende tijd om rond te kijken in mijn huis en aan de slag te gaan met ‘projectjes’. Ik ben op dit moment een aantal dingen aan het borduren en ik heb genoeg tijd om zelf kerstkaarten te maken. 

Misschien heb jij thuis ook wel projecten liggen die je kunt oppakken. Vond je het vroeger leuk om te tekenen of te schilderen? Pak dat weer eens op! Je hoeft niet ergens goed in te zijn, als je het leuk vindt dan is dat voldoende. 

7 Beschrijf je ideale dag en leef één dag op die manier

Schrijf op hoe jouw ideale dag er uit ziet. Hoe laat sta je op? Wat doe je dan? Hoe laat eet je en wat eet je dan? Hoe ziet je dag er uit? Als je dat gedaan hebt zet je de volgende de wekker en ga je die dag eens beleven.

Ik heb dit zelf tijdens het thuiswerken een aantal keer gedaan en je leert er veel van. Ik heb zelfs met twee vriendinnen onze ideale dag uitgewisseld. Dat was heel leuk, want aan het eind van zo’n dag heb je de ander wat beter leren kennen.

8 Neem je studieboeken weer eens door

Dit doe ik de laatste tijd zelf veel. Ik pak de boeken die ik interessant vind en lees ze gewoon weer eens door. Dit doe ik ook met verslagen. Je ziet dan hoeveel progressie je hebt gemaakt. Daarbij je oude profielwerkstuk teruglezen is ook gewoon schattig!

Ook is het goed om weer eens te kijken naar wat je nog nodig hebt. Ik heb ondertussen heel veel boeken weggedaan en mijn computer opgeruimd. 

Al mijn oude studiespullen heb ik opgeslagen op mijn laptop, dus voor mij is het altijd een reden om gelijk mijn laptop op te schonen.

9 Thuisspa

Leg je lekkerste douchespullen klaar, pak je badjas en zet je favoriete serie aan. Vandaag is het jouw dag! Jij gaat lekker genieten van je eigen thuisspa. Scrub jezelf helemaal af en doe een maskertje op. Desnoods doe je zelfs een haar masker in om het af te maken. Jij komt helemaal fris en fruitig uit je quarantaine.

Tuurlijk Sanadome zal vast betere baden en maseurs hebben, maar thuis kun je ook helemaal ontspannen. Zet je telefoon uit, zodat niemand jou kan storen. Vandaag is het “jouw tijd”

10 Cocoonen

Dit kun je combineren met freubelen, lezen, reflecteren, (thuis)sporten of iets anders waar jij blij van wordt. Zet je telefoon uit, trek wat lekkere kleding aan en trek je terug. 

De crisis zorgt er voor dat je veel informatie tot je krijgt en die is helaas vaak niet goed. Soms is het goed om even de boel de boel te laten en je terug te trekken. Zet een lekker muziekje op, telefoon uit en maak het gezellig. 

Als ik ga cocoonen zorg ik er voor dat ik weinig prikkels heb, zodat ik even helemaal ontspan. 

Ik lees tijdens het cocoonen graag tijdschriften en ik zet mijn kussens altijd zo neer dat ik er helemaal in kan wegzakken.

We doen het alleen samen!

Quarantaine of Lock-Down kunnen je heel erg eenzaam en nutteloos laten voelen. Echter, dat hoeft niet. Je kunt toch mensen leren kennen en je kunt aan jezelf werken. Je kunt je prima vermaken. Je hebt alleen af en toe inspiratie nodig. Hopelijk heb je hier weer wat inspiratie op gedaan. 

Ciao Bella!

Wil je meer weten over de huidige maatregelingen? Houd de websites van het RIVM en de Rijksoverheid in de gaten!

Dit vind je misschien ook leuk...