Blij en gezond Plannen en organiseren StressLes(s)

StressLes(s) deel 1: Blokkeer je tijd, voordat je to-dolijst jou blokkeert

Een tijdje geleden heb ik op Instagram een poll geplaatst met onder andere de vraag of mensen zaten te wachten op een post over je innersaboteur. Daarmee bedoel ik dat gevoel dat je soms kunt hebben, wat je onnodig stress oplevert. De “dat kan ik niet”, “ik krijg dit nooit af”, “wie zit op mij te wachten” en andere stressgedachten die je kunt hebben.

Tijdens het schrijven van die post merkte ik pas van hoeveel dingen stress kunnen geven en hoe makkelijk je het vaak kunt oplossen. Daarom heb ik het opgedeeld in een serie: de StressLes(s). Vandaag lees je deel 1: Blokkeer je tijd, voordat je to-dolijst jou blokkeert.

Probleem: Ik krijg mijn to-dolijstje gewoon niet af en hij wordt steeds langer.

Vroeger dacht ik dat to-dolijstjes mij grip gaven op mijn tijd en er voor zorgden dat ik minder stress had. Ik weet namelijk precies wat ik moet doen die dag. Echter, niets blijkt minder waar. Je to-dolijstje wordt alleen maar langer en langer.

Aan het einde van dag krijg je stress door het zien van het to-dolijstje voor morgen en heb je voor je gevoel niets afgekregen. Je krijgt de “ik krijg dit nooit af” stress.

Daarom zie ik sinds een paar maanden mijn lijstje niet meer als to-dolijst, maar als lijst met dingen die nog open staan. Aan de hand van die lijst blokkeer ik tijd in mijn agenda. In die blokken kan ik aan de slag met mijn lijstje. Alles wat ik af krijg is mooi meegenomen.

Het is niet meer een “dit moet af”, maar een “dit kan af” lijst. Ik leg minder druk op mijzelf en ervaar minder stress als ik het niet af krijg. Ik kan het namelijk dan het volgende blok gewoon oppakken.

Hoe pak ik dat dan aan? Aan de hand van mijn stappenplan plan ik mijn vrije vrijdag in. Ik ga afspraken met mijzelf in plannen. Vrijdag is de dag dat ik aan mijn blog werk. Ik neem je mee tijdens het plannen.

Stap 1: Pak je (digitale) planner voor je en bepaal hoeveel uren je wilt gaan werken 

Ik schrijf voor de vrijdag altijd een tijdlijn van 8:00 tot 21:00 in. Ik wil namelijk ook andere dingen er in verwerken dan alleen bloggen. Zo heb ik in een oogopslag alles te pakken. Op werkdagen doe ik dit in mijn digitale planner.

Stap 2: Bepaal met welke “onderwerpen” je bezig wilt zijn 

Voor deze vrijdag weet ik bijvoorbeeld dat ik wat administratie wil doen, ik wil wat foto’s maken die ik voor posts kan gebruiken, ik ga stukjes schrijven en ik wil sporten. 

Stap 3: Schrijf dingen die vast liggen alvast op 

Sporten is een vaste tijd die ik al kan inplannen. Dat geldt ook voor lunch, diner en fysio. Die vier dingen blok ik dus al in mijn agenda.

Stap 4: Blokkeren je tijd: plan de onderwerpen in

Dus plan echt uren in. Ik start de dag met het doen van mijn administratie. Niet alleen voor mijn blog, maar ook voor mijn privé-administratie. Zo houd ik zelf orde. 

Tussen 9:00 en 11:00 ga ik bijvoorbeeld aan de gang met het werken aan blogpost die ik voor de week er op klaar heb staan. Heb ik tijd over, dan kan ik ook andere blogposts uitwerken, maar ik zet geen druk op mijzelf door te zeggen “ik moet 2 posts geschreven hebben om 11:00”.

Stap 5: pak je lijst er bij en ga aan de slag!

Pak de lijst met taken die je kunt gaan doen erbij en knallen maar!

Waarom werkt dit wel?

Door actief tijd voor jezelf in te plannen, kan niemand anders daar mee aan de haal gaan. Ik benader daarom mijn vrije hobby dag als een werkdag. Dan heb ik echt tijd om te doen wat ik wil. Hierdoor krijg ik op de lange termijn meer af. 

Daarnaast voel ik de druk van het to-dolijstjes niet. Aan de ene kant houd ik van die lijstjes, maar ik houd liever een algemeen to-dolijstje bij. Ik neem mij niet meer voor “dit ga ik doen”. Doe ik dat wel en ik krijg het niet af, kan ik mij daar heel schuldig over voelen. Echter, als ik gewoon aan de gang ga is alles wat ik afkrijg meegenomen.


Zo benader ik mijn werkdagen en studiedagen ook. Uiteraard heb ik deadlines, maar ik leef niet extreem op mijn to-dolijst. Dat levert alleen maar stress op, want het voelt niet fijn als je hem niet af krijgt. 

Ik schrijf alles wat ik moet doen gewoon op een lijst per onderwerp op en ik werk in mijn focusblokken gewoon die lijst af. Het verschil zit er in dat ik niet meer denk “okay vandaag staat dit, dat, zus en zo op mijn lijst en dat moet ik aan het einde van de dag af hebben!”. Dit, dat, zus en zo staan nog steeds op de lijst, maar zonder de druk van “als ik het niet afkrijg komt het morgen op mijn lijst te staan en die is al zo lang”.

Als je met blokken werkt, heb je wel de voldoening van “hee! Kijk wat ik allemaal heb afgekregen!”. De lijst voor morgen kan dan alleen maar korter worden. Je hebt het namelijk al in je blok gedaan! Fleur je blokken eventueel nog een beetje op met een paar stickynotes voor extra inspiratie en knallen maar!

Blokkeren maar!

Blok je tijd dus voordat de tijd jou blokt! In mijn ervaring is dit een effectieve manier om productief te blijven. Uiteraard heb ik ook nog weleens dagen waar op ik voor mijn gevoel niets heb uitgevoerd, maar dat is tegenwoordig misschien nog één keer per twee weken. En eerlijk is eerlijk. Die dagen moeten er ook zijn! Succes met plannen

Dit vind je misschien ook leuk...