Blij Blij en gezond

Hoe kom je deze tijd door?

Het is zover. We wisten dat hij zou komen, maar we hadden toch gehoopt dat het niet nodig zou zijn: de avondklok. Dat kan best eenzaam en beklemmend voelen. Toch is het van belang om ondanks de maatregelen toch routine in je leven te houden en sociale contacten te onderhouden.  Dat is beter voor je mentale gezondheid.

Realiseer je dat je waarschijnlijk toch niets had kunnen doen of niets gedaan zou hebben

Tips als “sta om 5 uur op en verleg je dag om de avondklok uit te spelen” blijf ik echt absurd vinden. Ten eerst waarom zou je dat doen? Alles is sowieso dicht vanwege de maatregelen, dus even heel hard gezegd ook al verleg je je dag je kunt alsnog niet doen met je tijd wat je zou willen doen. Je kunt niet sporten, je kunt niet naar de bioscoop, je kunt niet gaan winkelen, je kunt niet uit eten gaan, je kunt niet naar festivals en je kunt niet naar de kroeg. Je hoeft dus geen last te hebben van FOMO.

Hoogst waarschijnlijk heb je net als ik een “happy-place” gecreëerd thuis, zodat je ondanks alles toch nog gezellig zit. In mijn geval is dat mijn kleine roze bureautje.

Ten tweede als iemand je iets ontzegt wil je het vaak juist doen en ga je ineens bedenken wat je allemaal wel niet had kunnen doen in die tijd. In het geval van de avondklok zie je ineens dat je in de avond niet meer bij je vrienden op bezoek kan. Maar zeg nou eerlijk… was jij als je gewoon had moeten werken op locatie die avond tot 22:00 blijven zitten bij je vrienden?

Ik heb twee keer in mijn leven de tijd niet in de gaten gehouden op een doordeweekse dag en dat leer je zo af! Je moet namelijk om 8:30 uur weer fris en fruitig in een meeting zitten. Nou tel daar ontbijten, douchen, aankleden, tas pakken, reistijd en “opstartkoffie+mail”-tijd bij op. In mijn geval moest ik zowel met de auto als met het OV ongeveer half 7 opstaan als ik om 8 uur op mijn werk wilde zijn. 

Alle werkspullen liggen je al weer aan te staren in de morgen

Dus alles wat later dan 21:30 klaar afgelopen is, leverde een soort van stress op aangezien dat betekende dat ik nog minder tijd had om te slapen… Het duurt namelijk altijd even voordat je op je bed ligt als je thuis komt en je lichaam moet in rustmodus komen na werken, sporten en in de avond drukte.

Zodra je je dit realiseert, gaat die avondklok je echt minder in de weg zitten. Uiteraard is het nog steeds niet je gedroomde zaterdagavond planning, maar realiseer je dat je nu niets kunt gaan doen en je waarschijnlijk doordeweeks ook niets gedaan zou hebben wat na 21:00 is afgelopen.

Plan je week

Het grootste probleem waar ik zelf last van heb is dat al mijn dagen hetzelfde lijken. Werk en privé lopen in elkaar over. Wat ik zelf elke zondagavond doe is mijn week echt uit te stippelen van dag tot dag. Ik maak vaste afspraken met mijzelf en anderen. Dus twee keer per week op vaste avonden wandelen, vaste werktijden, vaste sporttijden en belafspraken met vriendinnen. Hierdoor krijgt je week meer routine en voelt het niet alsof elke dag hetzelfde is.

Plan sociale activiteiten in! 

Plan de gesprekken en activiteiten met elkaar echt in. Ga digitaal samen koken, samen sporten of samen journallen. Een leuk en handig platform hiervoor vind ik Discord. Dat is eigenlijk een game platform, maar je kunt het ook goed gebruiken om op afstand met elkaar in contact te komen. Je kunt het installeren op je laptop, telefoon of tablet. 

Je kunt zelf groepen maken of je aansluiten bij groepen die reeds bestaan. Zo ben ik lid van een journalgroep en een animal crossing groep.

Wat ik zelf ook leuk vind om te doen is met vriendinnen af te spreken om samen een spelletje online te spelen. Dan bellen we met elkaar en starten we ondertussen hetzelfde spel op. Af en toe sturen we elkaar een screenshot van wat we aan het doen zijn. 

Ook plan ik met vriendinnen wandelingetjes in. Dan ben je namelijk buiten, samen en actief. Je zou ook samen kunnen gaan hardlopen, rolschaatsen, fietsen of digitaal sporten.

Zie het positief! Je kunt ongegeneerd tijd voor jezelf nemen, om dingen te doen die jij leuk vind!

Okay confessiontime: ik vind het eigenlijk heel fijn dat ik amper nog verplichtingen heb. Ik kan eindelijk allerlei dingen doen, zonder dat ik mij bezwaard hoef te voelen. Dus ik kan bijvoorbeeld ongegeneerd een hele avond in mijn journal zitten kliederen, zonder dat ik mijzelf daarvoor schuldig hoef te voelen.

Zo kun je bijvoorbeeld je oude Gameboy Advance of Nintendo DS van stal halen. Mijn Nintendogs zijn altijd blij om mij te zien! Start bijvoorbeeld een nieuwe game op of kijk op een tweedehandssite of je goedkoop wat op de kop kunt tikken. 

Leer een nieuwe taal of houd een journal bij. Volg een nieuwe serie of een podcast. Pak je Harry Potter boeken er weer eens bij. Alles kan en je mag het allemaal doen zonder je schuldig te voelen of FOMO te hebben. Je kunt toch niets anders dus doe lekker waar je zelf zin in hebt. 

Pak je rustmoment

Deze pandemie duurt al bijna een jaar en ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik merk dat de pandemie mij soms echt ontzettend moe maakt. Het gevoel dat je constant op je hoede moet zijn en aan dingen als een mondmasker moet denken. Je wordt dood gegooid met allerlei onzekerheden op het nieuws. Dat kan emotioneel erg vermoeiend zijn.

Nu we toch nergens naar toe kunnen, kunnen we net zo goed deze tijd pakken om uit te rusten. Dus gewoon lekker met een warme chocolade melk en een dekentje doen waar jij zin in hebt. Ga lekker op tijd naar bed, slaap enigszins uit en probeer je een beetje af te sluiten van alles. Blijf op de hoogte, maar probeer niet elk detail mee te krijgen. Dat zorgt er al voor dat je in ieder geval meer rust krijgt.

Aan alles komt een einde

En dus ook aan de avondklok. Hopelijk helpen deze dingen je om de tijd iets makkelijker te maken. Je kan nu toch niets buiten de deur doen. Je hebt nog genoeg mogelijkheden in je sociale leven nog te leven. Houd routine er in en zorg dat je lekker ook tijd voor jezelf pakt. Probeer deze tijd tot rust te komen.

Ciao Bella!

Wil je de actuele stand van zaken weten rondom de maatregelen, klik dan hier.

Dit vind je misschien ook leuk...