Blij en gezond Carrière Carrièretijger Gezond

Kun je werk en privé niet geschieden houden? Met deze tips lukt dat wel!

Tegenwoordig is iedereen altijd bereikbaar. Daardoor gaat je tijd ook meer vertroebelen. Waar  het vroeger een uitzondering was dat je thuis je werk af moest maken, is dat nu eigenlijk normaal.

Dit geldt zeker sinds de intelligente lock-down. We moesten thuis werken, dus we kregen ook de mogelijkheden om thuis te gaan werken. 

Thuiswerken heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat je later kunt opstaan en rustiger aan kunt doen. Het grootste nadeel is, is dat je makkelijker werktijd en privétijd door elkaar laat lopen. De valkuil van “even iets af maken” ligt namelijk op de loer.

Computer

Als het enigszins mogelijk is, probeer dan je werkcomputer/laptop/tablet gescheiden te houden van je privé computer/laptop/tablet. Tijdens je studie kan dit uiteraard niet, maar misschien kun je je studielaptop na je studie gebruiken voor privé.

Als je een keer een sollicitatie brief wil schrijven, is het fijn als je dat op je privé laptop kan doen. Je werkgever kan namelijk meer zien dan je vaak denkt. Dus ook je privé-documentatie en alles wat je opzoekt op internet.

Sommige dingen wil je dus niet op je werklaptop. Wil je je vakantiefoto’s daar op hebben? Als je je laptop aan het eind van je contract moet inleveren ben je die dus ook kwijt en kunnen anderen de foto’s terug vinden. Ja ook die waar je met iets te veel gin-tonics op staat te dansen op die beachparty… 

Wil je geconfronteerd worden met je werkmail tijdens bijvoorbeeld het simsen?

Telefoon

Mijn werkgever heeft voor mij een werktelefoon met eigen nummer beschikbaar gesteld. Dat betekent dus dat ik op mijn privé-telefoon geen contacten hoefde op te slaan die met werk te maken hadden. Zo maak je al actief een scheiding tussen werk en privé.

Ook al is het nog zo’n mooie telefoon, gebruik de telefoon strikt voor werkgerelateerde zaken. Ook op je werktelefoon kun je alles terug halen… Tuurlijk mijn beste vrienden en mijn ouders hadden ook mijn werknummer, maar die wisten dat het voor noodgevallen was. Daardoor hoefde ik ook niet bang te zijn dat ik een of ander beschamend appje zou krijgen tijdens overleg. 

Het beste hieraan is dat je als je vrij bent je telefoon uit kunt zetten en niemand je dan meer kan bereiken. Dat moet je wel consequent doen, maar uiteindelijk houd je hiermee de kans op een burnout lager. 

Heb je geen werktelefoon, zet dan aan het eind van de dag de werkapps op stil.

Mail

Wellicht ook een inkoppertje, maar gebruik je werk email alleen voor werk. Ga niet privé mail er op ontvangen. Dat geeft ontzettend veel ruis in je waarschijnlijk al overvolle mailbox. Sowieso wil je geen spammail in je mailbox.

Het beschermt je ook tegen ongewenst je mail zien op je vrije dag. Ik heb ooit voor de grap mijn mail na anderhalve week vakantie geopend. Toen ik 120+ ongelezen mail zag was mijn enige gedachte “haha doei!” en heb ik mijn mail weer afgesloten.

Ook is het prettig om als je je mail in de vakantie checkt, dat je dan niet gelijk al je mail ziet van werk. Ik heb weleens voor de grap mijn mail geopend midden in mijn vakantie. Ik kan je vertellen ik werd niet blij van die 120 ongelezen mails die er in een week bij waren gekomen.

Werktas

Zorg dat je een aparte tas hebt voor je werkspullen. Laat je laptop en telefoon gewoon lekker in een hoek liggen als je thuis komt na een lange dag kantoor. Dan kun je namelijk ook niet in de verleiding komen om toch nog even wat te doen. 

Die spullen hoef je er aan het eind van de dag niet uit te halen, op je privé telefoon en portemonnee na. Dat scheelt je stress zodra het er weer in moet. 

Agenda

Voor mijn werk moest ik veel met outlook werken en had ik dus de outlook agenda op mijn werktelefoon geïnstalleerd. Heel fijn, want dan wordt je er op je privé telefoon niet mee geconfronteerd. 

Heb je maar één telefoon? Gebruik dan een papierenplanner. Een papieren planner kun je wegleggen of in je tas laten. Kijk er één keer per week thuis in om je voor te bereiden op de aankomende week, maar kijk er verder thuis niet te veel in. 

Ik heb een papieren planner van CGD London. Hij is niet perfect, maar voor lange kantoordagen heb je genoeg ruimte voor notities en reminders

Social Media

Zelf heb ik wel wat oud collega’s op Instagram en Facebook geaccepteerd, maar ik heb heel bewust mijn privé Instagram gewoon voor privé. 

Ik heb op mijn privé Instagram voornamelijk foto’s van mijzelf in allerlei situaties, zoals met vrienden en tijdens het sporten. Dus dat betekent als jij een post op je privé instagram zet, dat externen daar naar door kunnen klikken.

Bescherm jezelf!

Het gescheiden houden van werk en privé is in sommige gevallen echt een uitdaging, maar ik hoop dat deze tips je wel verder brengen om iets meer rust te krijgen als je niet aan het werk bent.  Rust krijgen is namelijk belangrijk voor je mentale gezondheid. Een Burn-out is namelijk iets wat je niet wilt. 

Ciao Bella

Dit vind je misschien ook leuk...