Zowel op de universiteit als op het hbo volg je hoorcolleges. Als je deze effeciënt volgt, ben je minder tijd kwijt aan het bestuderen van de stof voor je tentamen. Het zit namelijk al in je hoofd. Zo kun je dat aanpakken.
Voorbereiding
Bereid je hoorcolleges voor. Dit klinkt ontzettend cliché, maar lees je literatuur. Vat de stof eventueel al samen, zodat je tijdens het hoorcollege vragen kunt stellen en dat scheelt je later werk. Voeg de aantekeningen van je hoorcollege toe aan je samenvatting, dan heb je gelijk alle leerstof bij elkaar staan.
Plan tijd in voor de voorbereiding. Reken ongeveer 3 uur aan voorbereiding als je de tekst alleen leest, ongeveer 6 uur als je het ook gelijk samenvat.
Volg je thuis colleges? Zorg dat je je studeerplek opgeruimd en netjes is. Leg je notitieboek en schrijfgerei alvast klaar, zet een lekkere kop koffie/thee en zorg dat je geen afleiding hebt.
Heb je college op locatie, ga dan op tijd van huis. Niets is zo irritant als studenten die te laat binnen komen en dus het college verstoren. Word niet die student… Zowel andere studenten als je professor gaan zich aan je ergeren.

Tijdens het hoorcollege
Maak aantekeningen tijdens je hoorcollege. Schrijf niet de powerpoint over, maar de dingen die de professor zegt. De powerpoint is vaak gewoon te vinden in je digitale leeromgeving. Je kunt het eventueel van te voren uitprinten, zodat je er aantekeningen bij kunt schrijven.
Blijft de professor ergens lang bij stil staan, dan is de kans dat dat op je tentamen komt vrij groot. Maak voor jezelf een symbool waar aan je later kunt zien dat het belangrijk is.
Het hoorcollege zelf is vaak een samenvatting van de stof die je ervoor hebt bestudeerd. Laat je dat niet ontmoedigen om de stof te lezen. Je leest het voor jezelf en voor je tentamens.
Laat je niet afleiden door je telefoon of internet. Dat gaat je later namelijk in de weg zitten tijdens het bestuderen van de stof. Hoorcolleges duren gemiddeld 2 uur. Plan deze uren als “telefoonvrij” in.
Houd de vragen die je voorbereid hebt bij de hand, maar ga niet zitten wachten tot dat je de vragen kunt stellen. Als de professor niet aan het onderwerp toe komt kun je de vragen altijd mailen of stellen aan je studiegenoten.

Na het hoorcollege
Als je het hoorcollege gehad hebt, kun je je gemaakte aantekeningen integreren met je voorbereidingen. Leg de stof aan jezelf uit, dan weet je zeker dat je het allemaal begrijpt.
Wat ik zelf altijd deed is op een kladblok snel de aantekeningen maken en deze vervolgens in een net notitieboek of collegeblok overneem waar ik de voorbereiding in heb gemaakt. Dan lees je de stof twee keer en kan de stof beter bezinken.
Gebruik de stof die je tijdens je hoorcollege hebt behandeld tijdens het maken van je opdrachten. Zijn er dan dingen waar je moeite mee hebt, kom je deze gelijk tegen. Vraag dan aan je studiegenoten en professoren om uitleg.
Neem aan het eind van elke week even je aantekeningen door. Herhalen is beter voor het bestuderen van de stof dan alles in een keer. Gooi je kladblok niet weg, zo kun je namelijk nog wel de aantekeningen opzoeken als het nodig is.
Aan het goed verwerken van de stof na het hoorcollege ben je ongeveer 3 uur kwijt. Het bestuderen van de stof verschilt per persoon en studie.

Extra tip: Vorm een studiegroep
Binnen een studiegroep kun je makkelijk vragen stellen, opdrachten bespreken en kennis uitwisselen.
Je kunt in je digitale leeromgeving makkelijk een oproep doen dat je een studiegroepje wil opzetten. Er zullen vast mensen zijn die zich aansluiten bij jou. Zo leer je je studiegenoten ook weer op een andere manier kennen.
Maak een groepsapp aan, plan eens per week een videobelafspraak in en wissel aantekeningen en samenvattingen uit. Iedereen heeft een ander perspectief.
Door alles uit je hoorcollege te halen houd je aan het einde van het semester tijd over voor het leren van je tentamens. Je kent de stof namelijk al en je kunt het al toepassen. Die studiepunten heb je dus zo binnen!