Journallen Plannen en organiseren

Duurzamer journallen

Journallen is een hele leuke hobby, maar ook wel een hobby die tot overbodig consumeren aanzet. Zelf ben ik hier ook intens hard schuldig aan. Ik heb meer washitape dan dat ik ooit op zal maken en die collectie blijft groeien. Ik koop regelmatig nieuwe notitieboeken, die ik overigens ook wel vol schrijf en plak, maar op zich kan ik dingen ook digitaal doen.

Echter, ik ontstress van het bezig zijn met papier, foto’s en schrijven, dus ik ga het ook niet opgeven. Ik vind het veel te leuk. Wel heb ik manieren gevonden om duurzamer te kunnen journallen. 

Deze post is niet ter belediging of afkeuring bedoeld voor mensen die dit niet doen. Je moet het lekker helemaal zelf weten hoe jij journalt, waar jij je spullen vandaan haalt en hoe je dat doet. Mogelijk heb je toch iets aan deze tips aangezien kleine dingen al veel verschil kunnen maken als meerdere mensen het doen.

Vermijd de Action en Ali Express

Uiteraard maak ook ik mij schuldig aan het kopen bij Action, maar ik probeer het wel tot een minimum te beperken.  Ook ik kan heel blij worden van alle goedkope journalspullen die daar liggen. De valkuil daarvan is dat je dingen gaat kopen, omdat ze goedkoop zijn en niet omdat je het nodig hebt. Het “oh! Dit is zo goedkoop dit kan ik niet laten liggen” syndroom. Dit wordt gevoed door de vele Action/Ali Express hauls die op dit moment heel populair zijn op social media.

Helaas komt het er wel vaak op neer dat ik het dan drie keer gebruik en ik merk dat ik het toch niet erg leuk vind. Dan zit ik met die spullen en vind ik het ook zonde om weg te gooien. Je koopt snel dingen waarvan je niet wist dat je ze nodig had en als je ze dan eenmaal hebt merk je ook dat je ze echt niet nodig had. 

Spullen van de Action en Ali Express worden onder slechte omstandigheden gemaakt en moeten vaak vanuit verre landen komen. Daarnaast wordt er veel plastic onnodig bij het inpakken gebruikt. Bij Ali Express weet je ook niet waarvan de producten zijn gemaakt en of het veilige producten zijn.

Wellicht betalen wij aan de kassa geen hoge prijs in euro’s, maar uit eindelijk krijgen de werkers in de fabrieken er geen eerlijke prijs voor en brengen wij grote schade toe aan hun leefomgeving. Zij betalen er wel een hoge prijs voor.

Dus probeer als je bij de Action komt om gericht te gaan winkelen. Check de site om te kijken of ze een product hebben dat jij wilt en ga daar dan gericht op af. Uiteraard is het winkelen daar leuk, maar val niet in de valkuil van “ik koop de hele set, want het is toch maar 3 euro en als het weg is is het weg”. 

Koop bij lokale ondernemers

Zoals je misschien op de KloosterChaos Insta hebt gezien koop ik vaak bij lokale ondernemers die ik vind via Etsy of gewoon door Instagram af te struinen. Wat ik daar prettig aan vind is dat deze mensen vaak hun stickers alleen printen als je wat bestelt. Hierdoor voorkom je dus dat er massale oplages worden geprint, niet verkocht worden en dus worden weggegooid. 

Daarnaast gebruiken kleine ondernemers bij het inpakken niet meer plastic dan strikt noodzakelijk. Het is namelijk best duur om alles in plastic te verpakken. Hetzelfde geldt voor dozen. Mijn ervaring is dat kleine ondernemers vaak meer in een kleinere doos krijgen door het efficiënter in te delen, waar juist de grotere webwinkels vaker één klein dingetje in een grote doos vindt.

De laatste reden om bij lokale ondernemers te kopen ten opzichte van andere winkels als Ali Express is de reisafstand. Voor mij is dit net zoiets als kijken waar mijn eten vandaan komt. Ik haal mijn etenswaren liever bij de boerenstreekwinkel, omdat ik dan weet dat het niet onnodig veel kilometers hoeft de vliegen of varen. 

Zo kijk ik ook naar mijn journal spullen. Ik vind het persoonlijk onnodig om dingen uit China te halen, als ik net zulke leuke dingen ook bij lokale ondernemers kan krijgen. Ik betaal dan wellicht wat meer, maar ik heb dan wel iets unieks en ik vind het fijn om te weten dat er niet onnodig veel ervan wordt gemaakt en het onnodig veel wordt verscheept.

Hergebruik inpakmateriaal in je journal

Als je bij kleine ondernemers koopt krijg je je bestelling vaak leuk ingepakt opgestuurd. Zo hebben winkels de bestelling bijvoorbeeld in cadeaupapier ingepakt of beschermend kraftpapier. In plaats van het weg te gooien kun je het ook in je journal plakken als versiering. 

Zo vind ik het papier van een bestelling van DutchMills perfect als achtergrond voor een foto. Hoe ik dat gedaan heb bij vorige bestellingen kun je zien in de bovenstaande gallerij.

Hier nog meer voorbeelden. Zo heb ik deze spread mooier gemaakt met het beschermende papier van Floretie Designs. Tevens heb ik ook het kraftpapier van het zakje bij de Dutchmills bestelling dezelfde dag gebruikt.

Opbergmogelijkheden

Mijn favoriete journalmerk is Archer & Olive. Echter, de journals komen in doosjes. Die doosjes beschermen je journal, maar in plaats van de doosjes weg te gooien kun je ze na ontvangst een tweede leven geven. 

Ik heb de doosjes onder in mijn boekenkast liggen met daarin losse journal- en blogspulletjes. Ik schrijf op de buitenkant van het doosje waar ik ze voor gebruik. Zo houd ik de spulletjes die ik van kleine ondernemers graag bij elkaar, zodat ik het er makkelijk bij kan pakken op kleine dondernemersdag.

Dit kun je ook doen met lege glazen potten. Je kunt een lege jampot goed gebruiken als een mooie manier om je pennen of kwasten in neer te zetten.

Doneer spullen die je niet meer gebruikt

Heb je nou spullen die je toch echt niet gebruikt en dus weg wilt doen? Vraag dan eens in je omgeving of er nog mensen zijn die de spullen willen. Je kunt er altijd wel iemand blij mee maken. 

Wat dacht je bijvoorbeeld van een canvastas vullen met spullen voor iemand die het minder goed heeft, zodat deze persoon weer wat meer schoolspulletjes heeft. Je kunt een kind daar heel blij mee maken.  Jij gebruikt het niet meer en het kind heeft weer nieuwe stiften waar hij zich mee kan uitleven.

Je kunt vaak ook veel brengen bij zorginstellingen, goede doelen of azielzoekerscentra. Zij zijn vaak heel blij met jouw donatie. Wellicht kun je hier aan denken de volgende keer als je goede dingen die je niet gebruikt weg gaat gooien.

Samenvattend

Uiteraard is journallen niet de meest duurzame hobby, maar je kunt hem wel minder verspillend maken. Zelf ben ik ook nogal geneigd om makkelijkere en goedkopere opties te kiezen. Echter, ik merk ook dat ik dan meer koop dan dat ik nodig heb of ooit op ga maken. Uiteraard hoef je niet het braafste kind van de klas te zijn en ook ik koop dingen die ik absoluut niet nodig heb. Door bewuster te winkelen levert mij uiteindelijk meer geld op, omdat ik niet meer onbewust veel meer koop dan ik nodig heb. Tevens gebruik ik de spullen die ik daadwerkelijk koop ook meer en beleef ik er meer plezier aan.

Disclaimer: deze post is niet gesponsord, maar puur eigen mening en ervaring. De ondernemingen die ik noem weten hier niets vanaf. Stuur hen dan ook geen vervelende reacties naar aanleiding van deze post. Verder is niemand heilig dus ook ik koop/doe dingen die niet duurzaam zijn. Echter, dit is mijn manier om iets bij te dragen. Je hoeft niet hier niets van over te nemen. Dit zijn puur suggesties en tips.

Dit vind je misschien ook leuk...