Carrière Studietips Thuiswerken

Tip voor minder afleiding en meer concentratie: de app Forest

Disclaimer: deze post is niet gesponsord. Dit is puur eigen mening en ervaring.

Ben jij ook zo snel afgeleid door je telefoon, social media of het bijhouden lief en leed van BN’ers zodat je eigen drama minder drama lijkt? Ik ook… echt meer dan ik zou willen toegeven. Daarom gebruik ik al een paar jaar de app Forest. Deze app is mijn gouden tip om je niet meer te laten afleiden door je telefoon of internet. Hopelijk helpt deze app jou net zoveel als dat die mij helpt.

De app ben ik ooit gaan gebruiken nadat ik een artikel had gelezen over hoe Forest helpt met het planten van bomen. Het leek mij een makkelijke manier om wat bij te dragen. Ik raak mijn telefoon niet aan en zij planten daarom bomen (zie hier de link).

Op de app kun je bomen sparen als je je telefoon voor een bepaalde tijd niet aanraakt. Open je je telefoon toch, dan gaat de boom dood. Je stelt een timer in en vervolgens leg je je telefoon aan de kant en ga je aan het werk. Ik zet de app bijvoorbeeld aan als ik een lang stuk moet typen of als ik mij wil concentreren tijdens een meeting. Des te langer je te timer zet, des te meer bomen er in je bos komen te staan.

Wat ik zelf wel confronterend vind is dat je in je overzicht je “overleden” bomen ziet. Daarbij als je tijdens je concentratietijd toch je telefoon opent en dingen gaat doen gaan gelijk alle bomen van die sessie dood. Hierdoor ben je sneller geneigd om toch je concentratiesessie af te maken.

Gebruik je Google Chrome? Dan kun je de app ook downloaden voor je browser. Je kunt dan bepaalde sites blokkeren voor als je wilt concentreren en weet dat je snel afgeleid raakt. Dus helaas even niet meer BN’er leed lezen, instagrammen of andere sites waar je door afgeleid raakt.

Ik vind de app heel fijn tijdens het studeren, werken en overleggen. Je voelt je soms bijna verantwoordelijk over je kleine bos en ik vind het motiverend dat je ziet hoeveel tijd je nog hebt. Daarnaast helpt Forest met het wereldwijd planten van bomen. Hierover kun je meer lezen op hun website.

Een nadeel is het feit dat je progressie ook verloren gaat als je gebeld wordt. Daar kan ik niets aan doen, maar dat zie ik wel terug aan de dode bomen in mijn bos. Je zou dit kunnen oplossen door je telefoon gewoon uit te zetten, maar dat gaat zo lastig met je werktelefoon.

Wil je meer informatie, kijk dan op de website van Forest. Je kunt de app vinden in de app-store, Google Playstore en op hun website.

Disclaimer: deze post is niet gesponsord. Dit is puur eigen mening en ervaring.

Dit vind je misschien ook leuk...