Blij en gezond Carrière Thuiswerken

Manieren om thuiswerken aangenamer maken

Thuiswerken kan fijn zijn. Je hebt geen reistijd en je kunt lekker in je oude kloffie zitten zonder dat mensen het merken, maar er zijn ook veel nadelen. Toch kun je met simpele dingen je werkomstandigheden verbeteren.

Gebruik een Ikeatrapje om een stabureau te maken

Te lang zitten is slecht voor je rug, maar niet iedereen heeft geld en plaats voor een zit-sta bureau. Je kunt heel makkelijk een zit-sta bureau maken door middel van het bekende Ikeastapje op een tafel of bed te zetten. Je kunt je toetsenbord kwijt op de onderste trede en je laptop op de bovenste.

Gebruik een opgerolde handdoek als polsondersteuner

Als je veel typt, kun je aan het eind van de dag behoorlijk last hebben van je polsen. Een polsondersteuning is dan ook geen overbodige luxe. Als je geen polsondersteuning wil kopen, kun je heel makkelijk een handdoek oprollen en onder je polsen leggen.  Hierdoor belast je je polsen minder, maar hoef je niet gelijk een steun aan te schaffen.

Spreek met je huisgenoten een gezamenlijke pauze af

Als het mogelijk is, spreek dan een vaste tijd af om te pauzeren met je huisgenoten. Denk bijvoorbeeld aan een vaste lunchtijd. Als jij weet dat je elke dag om half 1 luncht, kun je je agenda daar om heen plannen. Het lijkt bijna of jullie samen in het bedrijfsrestaurant zitten. Zet wat lekkere spullen op tafel en speel gewoon je eigen bed en breakfast na!

Heb je geen huisgenoten? Spreek met iemand een gezamenlijke bellunch af. Je kunt samen wandelen bijvoorbeeld. Wat je ook kan doen is dat je met elkaar afspreekt dat iedereen een recept voorstelt en dat je dan gezamenlijk d.m.v. videobellen het recept maakt. Wie weet ontdek je wel een hartstikke lekker broodje of is de ander helemaal weg van jouw favoriete omelet!

Gooi af en toe in de groepsapp of iemand zin heeft in een kop koffie of en praatje via teams

Voel je je alleen en geïsoleerd tijdens het thuiswerken? Jij bent echt niet de enige. Je kunt best weleens rond een uur of tien of een uur of drie vragen of mensen zin hebben in een kwartiertje koffiepauze.

Ga het dan vooral niet hebben over werk, maar juist over het weekend, de avond of andere leuke dingen die niet met werk te maken hebben. Dit is voor zowel jou als je collega heel gezond. In het begin vinden mensen het wellicht een aparte vraag, maar op een gegeven moment gaan zij er zelf om vragen en is het gewoon ingeburgerd in jouw organisatie.

Zoek op YouTube rustige muziek of kantoorgeluiden op

Op YouTube heb je een eindeloze hoeveelheid aan rustige muziek en kantoorgeluiden tot je beschikking. Dit kun je aanzetten als rustgevend achtergrond geluid als je bijvoorbeeld lange stukken moet typen, veel last hebt van omgevingsruis of omdat je gewoon het geluid van kantoor mist. 

Ik werk bijvoorbeeld heel graag met pianomuziek of kantoorgeluiden. Een andere aanrader is gamemuziek. Vooral muziek van bijvoorbeeld Animal Crossing en de Sims is speciaal gemaakt als achtergrondgeluid. Het moet niet afleiden van het spel en het is ook niet nodig om spanning op te bouwen. Je kunt beter geen muziek met tekst aanzetten, want daar ga je naar luisteren. Dat leidt te veel af van de taak die je moet doen.

Samenvattend

Hopelijk kunnen we snel weer allemaal naar kantoor, maar tot die tijd moeten we het nog even thuis doen met wat we voor handen hebben. Zorg dat je niet vereenzaamd en dat je voor je gezondheid blijft zorgen. Heel veel succes nog even!

Dit vind je misschien ook leuk...