Studententijd Studietips

Bezigheden om je concentratie tijdens je online college te verbeteren

De hele dag achter je computer zitten vindt je waarschijnlijk echt ontzettend saai en totaal niet productief. Je bent snel afgeleid en maakt weinig mee.  Daarom is het belangrijk om af en toe wat andere dingen te doen als je online colleges volgt. Hierbij tips om geconcentreerd te blijven tijdens het volgen van online colleges.

Zet je telefoon/social media op stil

Dit is een inkoppertje, maar je telefoon leidt je het meeste af. Een goede manier om van je telefoon af te blijven is bijvoorbeeld de Forest App. Deze app kun je ook gebruiken in Google Chrome om in je browser bepaalde sites op stil te zetten. Wil je meer informatie over deze app? Klik dan hier.

Pak de vijf minuten pauze om even te bewegen

Bij colleges of werkgroepen die twee uur duren heb je vaak een pauze. Pak die minuten om even te bewegen. Daar krijg je energie van en ben je eventuele verveling kwijt. Zoek van te voren op YouTube een paar basisbewegingen zoals van ballet, yoga of tai chi. Dat zijn vaak korte bewegingen die makkelijk even tussen door te doen zijn.

Regel een gezonde snack en een vers glas water

Zit jij de hele dag in een vrij droge omgeving? Zorg dat je gehydrateerd blijft door een glas water of een kopje thee bij de hand te hebben. Regel een gezonde snack. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rode paprika of een stuk komkommer? Dan krijg je gelijk onbewust wat extra water binnen.

Ruim je studieplek op

Houd je studiemateriaal bij de hand, maar zorg wel dat je in een opgeruimde kamer werkt. Anders raak je afgeleid door het feit dat je denkt “ik moet opruimen” of kun je je door de rommel niet concentreren.

Een opgeruimde omgeving is een opgeruimd hoofd. Ruim tussen de colleges door dus even je bureau op. Dat geeft meer rust tijdens het studeren en uiteindelijk scheelt het je tijd, omdat je niet zo veel aan het eind van de dag hoeft op te ruimen.

Probeer af en toe te staan tijdens het luisteren naar de colleges

Rugklachten kun je beperken je door een goede stoel, maar ook door af en toe te gaan staan. Uiteraard heeft niet iedereen een zit/stabureau, maar je kunt wel makkelijk je werkplek transformeren tot een staplek door middel van een trapje.

Het Ikea Bekvam trapje is een hele goede optie voor. Zet je toetsenbord op je de onderste trede en je laptop op de bovenste. Dan heb je zo je eigen sta-bureau. Een andere plek waar je kunt gaan staan is aan het aanrecht. Dat is vaak hoog genoeg om zowel te kunnen luisteren als te kunnen schrijven in je notitieboek.

Plan je voorbereiding in

Heb je zojuist weer een gigantische hoeveelheid literatuur en opdrachten gekregen? Plan de voorbereiding gelijk na je college in. Dat geeft je rust in je hoofd. Het voelt alsof je er al mee aan de gang bent gegaan, dus alsof het minder is. Stap 1 is gedaan. Ook al schrik je in eerste instantie van het werk, je hebt het in ieder geval al verwerkt in je planning. Je hoeft er geen rekening meer mee te houden.

Heb je langer dan 15 minuten? Misschien zijn dit dan ook goede alternatieven

Maak een wandeling

Ga even naar buiten om een frisse neus te halen. Maak desnoods een ommetjespool met wat studiegenoten en pak dat half uur pauze om een rondje te lopen. Zet muziek aan of bel een studiegenootje tijdens het wandelen om even bij te kletsen. Door de frisse lucht kun je je daarna beter concentreren op je college.

Plan een gezelligheidsmomentje met een studiegenoot

Denk aan een soort digitale koffiebreak waarbij je het weekend bespreekt. Pak allebei wat te drinken en bespreek het weekend alsof je in de rij voor de koffiecorner staat. 

Bereid alvast wat voor 

Heb je nog plannen voor na je colleges? Werk alvast vooruit. Dat geeft rust. Zet bijvoorbeeld alvast je skates en bescherming klaar, zodat je na de colleges kan gaan sporten. Snij je groenten, dan ben je minder tijd kwijt voor het maken van avondeten. Schrijf al een deel van het essay dat je moet maken met je net verworven kennis. Alles wat je nu doet, hoef je later niet meer te doen.

Wees niet te hard voor jezelf

Wees niet te streng voor jezelf. Als je in de collegebanken zit, ben je ook niet de hele tijd geconcentreerd. Zorg dat je vooral dat je goed voor jezelf zorgt en tijdens een thuisdag genoeg afwisseling hebt. Succes nog even thuis!

Disclaimer: de spullen die ik benoem of gebruik zijn van mijzelf. Er zijn geen motieven om deze spullen te benoemen of te laten zien, anders dan het geven van tips of het beschrijven wat je er nog verder mee kan. Ik geef louter mijn mening. Eventuele links zijn GEEN affiliate links.

Dit vind je misschien ook leuk...