Confessions of a georganiseerde chaoot Plannen en organiseren

Confessions of a georganiseerde chaoot: Lijstjesmeisje

Volgens mij ken ik bijna niemand die geen lijstjes maakt. Lijstjes zijn fijn. Je hoeft dingen niet meer te onthouden in je hoofd. Je kunt dingen overzichtelijk ordenen en het is heerlijk om dingen door te strepen die je gedaan hebt. Ik ken zelfs mensen die punten op hun lijstje zetten die ze eerder hebben afgerond, puur om het al te kunnen door strepen.

Echter, lijstjes maken brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Zo is het wel handig om een soort lijstjes systeem te hebben. Wat schrijf je wel op en wat schrijf je niet op? Die dingen waarvan je denkt “ow die onthoud ik wel” zijn altijd de dingen die je als eerste vergeet… Ook de vraag waar sla je de lijstjes op? Doe je het liever digitaal of gewoon met de hand? Oh er zitten zoveel haken en ogen aan het zijn van een lijstjesmeisje.

Uiteraard heb ik een heel arsenaal aan lijstjes op allerlei verschillende plekken. Zo heb ik een trello om blog ideeën op bij te houden. In mijn notitie-, herinneringen- en agenda-app staan lijstjes voor deadlines, verjaardagen, dingen die ik moet kopen en elke andere vorm van een lijst die je maar kan bedenken. Die is weer gesynchroniseerd met mijn laptop, zodat ik makkelijk dingen kan uitwisselen.

Ook voor werk houd ik veel lijstjes bij. Die bevinden zich voornamelijk in mijn aantekeningenboekjes. Ik schrijf keurig het laatste halfuur van mijn werkweek alle actiepunten, deadlines en vergaderingen voor de komende week op. Vervolgens plan ik daar actief tijd voor in mijn werkagenda. Als mijn aantekeningenboekje vol is zorg ik altijd dat ik het in de buurt houdt, zodat ik het makkelijk kan terug vinden. En in mijn tas heb een klein notitieboekje (A6-formaat) waar ik mijn zelfbenoemde brainwaves in bijhoud.

Dit klinkt allemaal alsof ik het super op orde heb, maar niets is minder waar. Zo vergeet ik nog wel eens waar ik welk lijstje heb opgeslagen. Of heb ik last van het “ik onthoud het wel”-syndroom. Soms ben ik er ook heilig van overtuigd dat een steekwoord mij genoeg zegt over wat ik bedoel. Vervolgens staar ik drie kwartier naar datzelfde steekwoord, omdat ik geen idee meer heb wat het actiepunt ervoor was. Dan neem ik mij altijd voor om dat nooit meer te doen, totdat ik het weer doe. 

Daarnaast zorgen al die boekjes met werkaantekeningen er voor dat mijn kluis op werk helemaal vol gestampt is met aantekeningenboekjes. Die je vervolgens allemaal op de juiste manier moet vernietigen als je klaar bent met een project of erger nog van baan wisselt.

Ow en al die digitale lijstjes in al die apps die dan een door mijzelf ingestelde melding geven, waar ik vervolgens weer helemaal gek van word. En leuk als je een notitieboekje mee neemt, maar dan moet je wel je pen bij de hand hebben. Nou dan wordt het maar weer in de groepsapp met je zelf gegooid.

Geef mij maar gewoon lekker een ouderwets lijstjesboekje, waar ik gewoon de to-do’s van de dag op bij kan houden. Naast mijn werkboekje is dat denk ik het enige wat ik nodig heb qua lijsten. Al zou ik natuurlijk ook gewoon een lijst kunnen maken met waar ik al mijn lijstjes bijhoud, maar ik denk dat ik dan heel lang bezig ben. 

Ciao!

Dit vind je misschien ook leuk...