Carrière Plannen en organiseren Thuiswerken

Thuiswerken ronde 2

Het is weer zover. Thuiswerken is opnieuw de norm. Bekijk het positief! Geen files, geen rij voor het koffiezetapparaat en je kunt uitslapen! Ik geef eerlijk toe dat ik het niet eens zo heel erg vind.

Net zoals ieder ander is ook mijn thuiswerkplek geïmproviseerd. Het bureau (wat eigenlijk een eettafel is) heeft eerst dienst gedaan als studeerplek. Na mijn studie is het over het algemeen mijn freubel-/knutselplek geworden. 

Dit is mijn thuiswerkplek. Zoals je ziet heb ik boven mijn bureau een aantal planken met freubelspullen.

Net als ieder ander heb ook ik mijn thuiswerkroutine bijna geperfectioneerd. Ik wil jullie graag mijn geleerde lessen van de vorige periode meegeven. Misschien zit er iets bij waar je wat aan hebt.

Jouw eigen kantoortje

 • Zorg voor een vaste werkplek waar je aan het werk bent. Dan kom je namelijk in ‘werkmodus’. Het is bijna alsof je echt naar kantoor gaat.
 • Heb de discipline om je werkplek schoon en opgeruimd te houden. Vooral als je ook eet of freubelt op je werkplek is het belangrijk dat je aan het eind van de dag alles opruimt, zodat je niet ‘s avonds toch wordt verleid om extra werk te gaan doen.
 • Zorg dat je voor alles een vaste opbergplek hebt. Leg alles wat je gebruikt meteen terug, dan hoef je nooit op te ruimen.
 • Houd water bij de hand, maar zet je koffiezetapparaat of waterkoker (als het mogelijk is) aan de andere kant van de kamer of zelfs in een andere ruimte. Dan heb je namelijk een loopje. Je mist veel lichaamsbeweging, want je hebt geen reisbewegingen en geen loopjes meer op kantoor. Het halen van drinken kan dus een beweegmoment zijn. Bewegen is goed voor je concentratie.
 • Zet een klok op je tafel. Dan zie je snel hoe laat is het is tijdens het zoomen, teamen of anderszins digitaal overleggen.
 • Zorg dat je het gezellig hebt. Het is belangrijk dat je een werkplek hebt, maar je bent wel gewoon thuis. Dus je kunt hier je uitleven met je favoriete plant in een hoek of kaarsen voor de donkere dagen. 
 • Zorg voor voldoende daglicht en frisse lucht. Het is niet verstandig om in een donker hok zonder ramen te werken. Vooral nu de winter en de donkere dagen eraan komen is dit van groot belang. 
Voor mijn freubelspullen heb ik een vaste plek en ik heb wat persoonlijke spullen er staan om het wat gezelliger te maken.

Hoe plan jij je dag in?

Zorg dat je een planning maakt. Doe gewoon alsof je op kantoor zit, want eigenlijk zit je dat ook. Je bent alleen thuis aan het werk. Ik leg altijd mijn planner met een pen er op in de buurt van mijn schrijfhand, zodat ik hem snel kan pakken als ik iets moet opschrijven.

Zelf vind ik het fijn om mijn dag op papier voor te bereiden. Dat doe ik de dag ervoor. Ik ben dan vijftien minuten kwijt aan voorbereiding, maar ik heb er de volgende dag de hele dag plezier van. 

Ik probeer zoveel mogelijk vast te houden aan tijdstippen. In mijn planner staan de belangrijke afspraken, zoals overleggen en deadlines. Op een notitieblok houd ik bij wat ik die dag moet doen en hoeveel tijd ik daaraan wil besteden.

Tips voor je planning

 • Maak een planning voor de aankomende twee weken. Alle dagen worden langzaam hetzelfde. Daarom is het van belang dat je weet wanneer wat gebeurt. 
 • Plan tijd in om te bewegen. Dus maak een lunchwandeling bijvoorbeeld. Je komt minder buiten, omdat je ook al geen reistijd meer hebt. Dus je loopje naar de auto of de bus ben je kwijt. Compenseer dit. Dat is beter voor je verdere concentratie en frisse lucht is lekker als je lang binnen hebt gezeten.
 • Houd je aan je planning door bijvoorbeeld een kookwekker neer te zetten. Ik heb een wekker met een kookwekker, waardoor ik makkelijk in de gaten of ik niet teveel tijd aan iets besteed.
 • Sluit af op de tijd dat je normaal ook afsluit. Als je niet thuis had gewerkt was je waarschijnlijk ook om 5 uur gestopt, dus waarom ga je nu door? Ja het is verleidelijk om nog snel iets af te maken, maar zonder dat je het merkt ga je jezelf overwerken. 
 • Je vrije dag is je vrije dag. Ik heb zelf nog wel eens de neiging om dan toch snel dingen af te maken, maar je hebt die mentale rust echt nodig. Je wordt er niet gezelliger van als je altijd werkt. 

Voor je het weet sta je weet bij het koffieapparaat te kletsen

Het is weer even doorbijten. Aangezien je veel alleen thuis zit nu, maar bekijk het positief. Des te meer gaan we ons kantoorpand weer waarderen. Heel veel succes en hopelijk heb je wat aan mijn tips gehad!

Ciao Bella!

Dit vind je misschien ook leuk...