Studententijd Studietips

Snelcursus Flashcards gebruiken

Flashcards zijn een goede aanvulling voor je studiesessies. Je kunt flashcards bijvoorbeeld goed gebruiken bij het leren van woordjes, definities en begrippen. Uiteraard is het niet je primaire studiebron, maar toevoegen aan je studiesessies is zeker een goede manier om af te wisselen tijdens het studeren.

Flashcards zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt de kaarten ook zelf maken door papier op te knippen. Digitaal zijn er allerlei websites, apps of programma’s die je kunt gebruiken. Zelf koop ik flashcards altijd, omdat ik met de hand schrijf en de flashcards van wat betere kwaliteit zijn dan bijvoorbeeld printerpapier.

Maar hoe gebruik je die flashcards dan? Ik gebruik ze op allerlei verschillende manieren en die ga ik vandaag met je delen tijdens deze snelcursus “Flashcards gebruiken!” Wat kun je beter wel doen en wat beter niet? Op welke manieren kun je je flashcards nog meer inzetten tijdens je studie?

Maak je flashcards zelf

Het belangrijkste om de stof van de flashcards goed te leren is dat je de kaarten zelf maakt. Dit kan zowel digitaal via een app als Quizlet als met de hand zoals de kaartjes in dit voorbeeld.

Schrijf aan de ene kant bijvoorbeeld het woord wat je wilt leren en aan de andere kant de Nederlandse vertaling. Leer de kaartjes beide kanten op. Definities of theorieën kun je ook kwijt op je kaartje. Je doet er doet er dan wel goed aan om de definities en theorieën in je eigen woorden op te schrijven.

Heb je een lange uitleg die je op de kaart moet schrijven? Knip het op in subcategorieën. Dat geeft je aan de ene kant een hogere stapel kaarten, maar aan de andere kant krijg je wel blij gevoel als je weer een kaartje kent!

Verdeel je kaarten in drie stapels tijdens het leren. De stapel die je al helemaal kent, de stapel die je nog moet oefenen en de stapel die je nog goed moet leren. 

Wissel af door soms kaartjes met tekeningetjes te maken

Je hoeft niet alleen woorden te schrijven op je kaartjes. Je kunt ook tekeningen maken. Vooral als je visueel bent in gesteld is dat een prettige leermethode. Teken op de ene kant bijvoorbeeld een appel en aan de andere kant de betekenis in die taal. 

Maak met washitape een boekje van je flashcards

Heb je een langere theorie die je moet leren? Schrijf je samenvatting op de flashcards en plak deze aan elkaar vast met washitape. Zo maak je voor jezelf een handig boekje dat je in je tas kan doen. Zo kun je bijvoorbeeld onderweg naar je tentamen kort wat dingen doornemen die je erg lastig vind.

Deze tip is geïnspireerd door een video van YouTube. De volledige tutorial kun je waarschijnlijk vrij makkelijk vinden, maar tot die tijd heb ik een kort stappenplan voor je.

Je kunt dit ook doen voor je grammatica oefeningen of als je een tijdlijn wilt maken. Je kunt vrij gemakkelijk een nieuw kaart toevoegen.

Houd een stapeltje bij de hand

Dan kun je in loze tijd, bijvoorbeeld in de trein, het stapeltje leren. Een veel gebruikte optie is de flashcards aan een ring hangen, maar dan kan het zijn dat je kaarten scheuren en door je tas gaan zwerven. Zorg dus dat je dan stevige kaarten gebruikt. 

Je kunt je kaarten op je bureau in een bakje bewaren. Ik heb dit doorzichtige adressenbakje op mijn bureau staan. Zo kan ik ze makkelijk er bij pakken als ik woordjes wil oefenen.

Samenvattend

Door middel van variatie in je studiesessies ga je de stof beter begrijpen. Flashcards zijn een goede aanvulling op je studiesessies. Je kunt ze op verschillende manieren toepassen en passen makkelijk in je tas. Hierdoor kun je je studiemateriaal altijd bij de hand hebben.

Dit vind je misschien ook leuk...