StressLes(s)

StressLes(s): manieren om van alledaagse stress af te komen

Elke week pakken we in de rubriek StressLes(s) een onderwerp aan waar we stress van krijgen. De afgelopen weken zijn er al veel onderwerpen voorbij gekomen. Deze week pakken we niet één specifiek onderwerp aan, maar kijken we naar hoe je snel van alledaagse stress/spanningen kunt afkomen.

Dit zijn wellicht allemaal dingen die je al weet, maar soms is het handig om even een reminder te hebben wat je ook al weer kan doen als je stress hebt om de klachten te verlichten. Dit is erg belangrijk, want langdurige stress kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid op de lange termijn. Het kan leiden tot een burn-out, hoge bloeddruk, verhoogde hartslag en andere lichamelijke klachten.

Probleem: Ik heb nu stress en ik wil dat het verminderd. Wat kan ik het beste doen?

Stress is een hele nare ervaring. Daarom is het belangrijk dat je op tijd jezelf ontspanning en ontlading gunt. Ontspanning en ontlading kun je uit verschillende type activiteiten halen. De oplossingen die hier worden aangehaald zijn korte termijn oplossingen. Ervaar je langdurig stress? Dan moet je onderzoeken waar die stress vandaan komt. 

De stress die hier wordt bedoeld is de alledaagse stress. Bijvoorbeeld je hebt een stressvolle dag op je werk gehad met verschillende meetings en ze liepen niet allemaal even goed. Of als je studeert en je hebt dat ene tentamen niet gehaald, terwijl je zo hard er voor hebt gewerkt. Gelukkig kun je makkelijk van deze alledaagse spanningen af komen. 

1 Ga sporten aan het eind van je dag

Tijdens het sporten ben je vaak zo geconcentreerd bezig met die ene houding die precies goed moet zijn, het verbeteren van je snelheid, waar je team staat of waar de bal naar toe moet dat je niet de tijd hebt om aan andere dingen te denken. 

Door een uurtje te sporten kun je daarom even je gedachtes resetten. Bij bewegen komen verschillende stoffen vrij die stress verminderen en het pakt lichamelijke stressklachten aan.

2 Haal elke dag even een frisse neus

Als je tijdens het studeren of werken de hele dag binnen zit kun je de plek waar je zit gaan associeren met stress. Daarom is het goed om na het studeren of werken even buiten een ommetje te maken. 

Ook kun je lekker buiten lunchen. Neem je telefoon wel mee om de tijd in de gaten te houden, maar je hebt wel even de zon op je gezicht en de frisse lucht zorgt voor nieuwe energie om aan de slag te gaan.

3 Houd een Journal bij

Zoals Gretchen in Mean Girls al zei “Put it in the book”. Schrijf al je stress gedachtes van je af! Dan is het uit je hoofd. Uiteraard kun je er dan nog steeds aan denken, maar het is niet iets meer wat je hoeft te onthouden. 

Een andere manier van ontstressen journallen is alle leuke dingen op schrijven die er die dag zijn gebeurd. Laat je creativiteit even helemaal los gaan en ga je bezighouden met hoe je iets op moet plakken of hoe je deze week je weekindeling wilt maken. 

Ook hier gaat het er weer om dat jij even helemaal niet denkt aan de stressvolle gebeurtenissen van de dag. Je bent met totaal iets anders bezig en reset op die manier even je gedachtes.

4 Ga tekenen, schilderen, knippen, plakken of iets anders creatiefs

Door middel van het uiten van je creativiteit kun je ontladen. Dus houd je van schilderen of tekenen, ga dat dan vooral doen. Ook al vind je van jezelf dat je er de tijd niet voor hebt, maak er dan tijd voor. 

Het is belangrijker dat je even ontspant, dan dat je dat ene klusje of die ene paragraaf nog doet. Dus pak je spullen er bij, zet je telefoon een avondje uit en Bob Ross modus aan!

5 Luister je favoriete muziek

Heb je net een lastig overleg gehad en moet je heel even weer bij komen? Pak je oortjes en zet je favoriete muziek even aan. Ga als het kan desnoods een rondje lopen om even weer op adem te komen. Dit kan uiteraard ook in combinatie met een van de andere activiteiten.

Heb je een lange dag op werk gehad, dan is keihard meezingen in de auto ook altijd een manier om even te ontspannen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de top 500 van het Foute Uur? Dat is de auto of op de fiets altijd één van mijn favoriete lijsten om de alledaagse stress kwijt te raken.

6 Pak een boek om even aan de realiteit te ontsnappen

Het leuke aan lezen is dat je even in een andere wereld kunt zijn, zonder dat je ver hoeft te reizen. Dat geldt niet alleen voor fictie, maar ook voor non-fictie. Het kan inspirerend zijn om te lezen over hoe anderen hun dromen hebben waargemaakt. Wellicht helpt het je om aan je eigen dromen te werken. 

Fictie prikkelt juist weer je fantasie, waardoor je even helemaal niet bezig bent met je eigen wereldje. Daarbij is het ook nog eens een beeldschermloze hobby, waardoor je ook niet in de verleiding komt om toch even je mail te checken.

7 Speel ongegeneerd je favoriete game

Uiteraard moet gamen geen obsessie worden, maar wat is er mis met het creëren van  een verhaal in een spel. Pak lekker een kop thee en de console waar je op speelt en gaan met die banaan! 

Race al je frustraties er uit met Mario Kart of ontspan helemaal op je Animal Crossing eiland. Er is qua games voor ieder wat wils en dus voor iedereen een ontladingsmomentje.

Samenvattend

Er zijn heel veel mogelijkheden om te ontsnappen aan de dagelijkste realiteit. Dit is belangrijk, omdat je dan snel even je alledaagse stress/spanning kwijt raakt. 

Heb je het idee dat je chronisch stress ondervindt? Praat hierover met je huisarts! Dit is op de lange termijn niet goed voor je gezondheid, dus hier moet je wat aan gaan doen. 

Hopelijk kun je het met deze kleine interventies al je dag wat aangenamer maken. Het belangrijkste is dat je jezelf de tijd en gelegenheid gunt om te ontspannen. Je hoeft niet altijd op scherp te staan. Dat kan namelijk niet. Je hebt echt die tijd om te ontspannen nodig. Uiteindelijk ga je daardoor beter presteren. 

Dit vind je misschien ook leuk...