StressLes(s)

Stressles(s): Nieuw doel: het halen van mijn doelen

Tegenwoordig moet alles en iedereen een doel hebben. We hebben doelen met betrekking tot onze gezondheid, studie, werk, social media etc. Etc. Noem iets en mensen maken er een doel voor. In principe prima, tot het moment dat je je doel niet haalt. En het volgende doel ook niet haalt. En het doel daarna ook onhaalbaar blijkt. Dat kan veel stress opleveren.

In de rubriek Stressles(s) wordt elke week een onderwerp aangepakt waar je stress van kunt ervaren. Deze onderwerpen worden door middel van een stappenplan behandelt en er wordt ook gekeken naar hoe je de stress in het vervolg kunt ontlopen. 

Als je consequent je doelen niet haalt kun je jezelf een faalhaas voelen. “Waarom haalt iedereen zijn doelen behalve ik?” Vooral op Social media lijkt het alsof iedereen de ene na de andere mijlpaal haalt. Wellicht heb je te grote doelen voor jezelf gesteld of stel je je doelen niet goed op. In ieder geval kun je daar met deze StressLes(s) iets aan doen en zul je sneller je doelen halen!

Probleem: Ik haal mijn doelen niet, waardoor ik het gevoel heb dat ik constant faal.

Als je wilt weten wat je progressie is op een bepaald gebied, stel je over het algemeen een doel op. De grootste fout die mensen daarbij maken is dat zij hun doelen verkeerd opstellen. Daarom vandaag een stappenplan: hoe stel ik haalbare doelen?

Bij dit stappenplan wordt er van uit gegaan dat je je doelen SMART formuleert:

  • Specifiek: Wat wil je concreet bereiken?
  • Meetbaar: Zorg dat je je doel kunt toetsen (denk aan getallen, het behalen van een examen, percentages)
  • Acceptabel: Waarom wil je iets bereiken?
  • Realistisch: Is het haalbaar?
  • Tijdgebonden: wanneer het je het doel hebben bereikt?

Een voorbeeld van een SMART doel is: Aan het eind van 2021 wil ik mijn BLS-certificaat opnieuw hebben behaald, omdat mijn certificaat 1 januari 2022 verloopt.

  • Specifiek: Het halen van mijn BLS-certificaat
  • Meetbaar: Ik behaal een certificaat.
  • Acceptabel: ik wil mijn vaardigheden bijhouden voor als er wat gebeurt.
  • Realistisch: Het is een klein doel waar ik nog 6 maanden de tijd voor heb om het te halen.
  • Tijdgebonden: Eind 2021 moet ik het op zak hebben.

Stappenplan

Nu gaan we aan de slag met het opstellen van haalbare doelen. Die doelen zijn niet alleen SMART, maar zorgen er ook voor dat jij vanaf nu bijna alle doelen die je stelt makkelijker haalt. Jij gaat lol krijgen in het opstellen van doelen en het behalen daarvan.

Stap 1: Houd je doel klein

Een van de meest gemaakte fouten is dat je een te groot doel opstelt. Dat zijn doelen, waarvan je van te voren al weet dat je ze niet gaat halen. Dus stel je wilt Italiaans leren en je hebt totaal geen basis. Dan is het niet handig om een examen op B2 niveau binnen 2 maanden te willen halen. Dat is een vrij hoog niveau voor een beginner, waarvoor je jezelf te weinig tijd gunt. Je gaat jezelf hoogstwaarschijnlijk teleurstellen. 

Andere doelen die vaak te groot worden gemaakt zijn doelen met betrekking tot sport en gezondheid. Denk hierbij aan de “ik wil 30 kilo afvallen” of de “ik wil een marathon hardlopen” doelen. Die doelen zijn zo groot, dat ze bijna onoverkomelijk lijken. Maak je doelen daarom wat kleiner. Dan stel je jezelf minder teleur en schrik je jezelf niet af. Begin bijvoorbeeld met “ik wil 5 kilometer kunnen hardlopen”. Dan kun je je doel daarna altijd nog opschalen.

Stap 2: Knip je doel op in kleinere mijlpalen

Wil je toch 30 kilo afvallen, een marathon lopen of je B2 Italiaans halen? Knip je doel dan op. Dus in plaats van “ik wil 30 kilo afvallen” is je doel “ik wil 5 kilo afvallen”. Ben je die 5 kilo kwijt, dan kun je een volgend doel van 5 kilo stellen. 

Begin je Italiaanse taalkennis met een A1 diploma, eventueel A2, maar zet het niet te hoog. Doordat je deze mijlpalen haalt behoud je je motivatie. Plus je moet die doelen toch halen om je grotere doel te bereiken. Dus als je die 42 kilometer wilt hardlopen, zul je die 5 kilometer toch al moeten hardlopen.

Stap 3: Vier je behaalde doelen

Beloon jezelf als je een doel haalt. Dat houd je gemotiveerd. Je mag best een nieuwe outfit voor jezelf kopen als je 10 kilo bent afgevallen. Je mag ook zeker een mooi journal voor jezelf kopen als je je A2 diploma Italiaans hebt gehaald. Door de successen te vieren krijg je meer plezier in je progressie. 

Stap 4: Maak het leuk voor jezelf

Soms is het lastig om je motivatie vast te houden. Probeer dan een manier te vinden waardoor je het behalen van je doelen kunt combineren met iets wat je leuk vindt om te doen. Houd je van lezen? Probeer dan een leuk boek te vinden in de taal die je wilt leren. 

Wil je langere afstanden zwemmen? Probeer dan je slagen af te wisselen, zodat je weet dat je na een X aantal banen weer je favoriete slag kan zwemmen. Het kan zelfs al leuk zijn om je leuk aan te kleden, voordat je gaat sporten. Denk aan die ene trainingsbroek met die panterprint, dat maakt het sporten gelijk leuker!

Dat ene vak wat je niet haalt kun je ook opleuken door je aantekeningen of studiemateriaal te combineren met iets waar je energie van krijgt. Maak van de samenvatting een journal opzet, plan een theefeestje met een studiegenootje, zodat je het aan elkaar kan uitleggen onder het genot van een lekker kopje thee of luister tijdens het sporten naar je hoorcollege.

Stap 5: wees niet te streng voor jezelf

Als je jezelf constant straft als je iets niet haalt of bij de pakken neer gaat zitten maak je het voor jezelf niet leuker. Daardoor raak je je motivatie kwijt en ga je je doelen niet halen. Wees dus niet te streng voor jezelf. Het gaat je niet helpen.

Daarbij als je een doel niet haalt maakt dat niet uit. Dan probeer je het gewoon opnieuw. Kijk wat je er van kunt leren en wat je eventueel anders zou kunnen doen. Je hebt niet automatisch gefaald als je je doel niet haalt. Het kan ook zijn dat door andere factoren je doelen niet gehaald worden.

Samenvattend

Als je doelen voor jezelf opstelt, maak deze dan ten eerste SMART. Zorg er ook voor dat je je doelen klein maakt en op knipt in mijlpalen. Vier je successen en maak het leuk om aan je doel te werken. Als laatste is het belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf. Je bent meer dan alleen je niet of wel behaalde doel.  Als je doelen in het vervolg hier aan voldoen, ga jij je doelen halen!

Dit vind je misschien ook leuk...