Blij en gezond StressLes(s)

StressLes(s) deel 4: Ik word niet zo positief van de negativiteit van anderen

In de rubriek StressLes(s) wordt elke keer een stressvol moment ontleed en door middel van een stappenplan aangepakt. Deze keer pakken de negativiteit van anderen aan.

Negativiteit vreet energie. Een simpel voorbeeld: je draagt een prachtige jurk op een feest. Je bent er helemaal gelukkig mee en voelt je er zeker in. Op het feest krijg je 9 complimenten over de jurk, maar je krijgt ook 1 negatieve opmerking. Wedden dat je de negatieve opmerking onthoudt?

Maar denk bijvoorbeeld ook aan mensen die je constant laten twijfelen of dingen die jij leuk vindt naar beneden halen. Hier kun je flink onzeker van worden. Vooral als je zelf ergens heel trots op of blij mee bent. Hoe ga je nou om met opmerkingen in je leven en hoe kun je je er eventueel voor afsluiten? Dan wel hoe je negatieve opmerkingen in je hoofd kunt ombuigen. 

Probleem: Ik vind het lastig om om te gaan met de negatieve houding van anderen. Ik trek mij dit aan en het kost mij energie. 

Dit keer ziet het stappenplan er iets anders uit. Door middel van voorbeelden bespreken we hoe je met bepaalde situaties kunt omgaan. Per situatie heb je dus een ministappenplan als het ware.

De negatieve opmerking verpakt in een compliment

Even terug naar die mooie jurk die je hebt aangetrokken op het feest. Je hebt echt je best gedaan om iets leuks aan te trekken. Je voelt je er echt goed in. De meeste mensen geven ook aan dat je er super leuk uit ziet, maar er is een persoon die het compliment “goh wat zie jij er vrouwelijk uit” maakt met een grote glimlach op diens gezicht. 

Jij bedankt, maar zit gelijk in gedachte modus. Wat bedoelt deze persoon er mee? Zie je er normaal gesproken onverzorgd uit? Staat die jurk dan toch niet goed? Is het raar dat je een jurk draagt? Je wordt ineens overal onzeker over. Allemaal door die ene opmerking. 

Hoe ga je hier nou mee om? Ten eerste realiseer je altijd wie dat soort opmerkingen maakt. Het zegt meer over de persoon dan over jou. Plus sommige mensen vinden het nou eenmaal nodig om een ander naar beneden te halen ten einde zichzelf beter te voelen. Je wordt nooit aangereden door de gouden koets, maar altijd door het op dat moment beschikbare rijtuig (niet dat er wat mis is met een rijtuig maar even als metafoor). 

Verder zijn het vaak ook de mensen die je niet goed kennen die zo’n opmerking maken. Mensen die je wel kennen weten hoe je bent en weten dus dat deze jurk bij je past. Daarbij is hun mening veel belangrijker dan de mening van iemand die je niet of amper kent. Als zij hadden gevonden dat er wat met je outfit was hadden zij je het heus al wel gezegd, maar dan privé (zoals het hoort). 

En aan het einde van de dag ben jij altijd degene die beslist wat je aan trekt en hoe je je daar over voelt. Voel jij je goed in je outfit, laat je dan niet door zo’n opmerking van een ander je uit het veld slaan. Ik kan namelijk je nu al vertellen dat jij er goed uitzag op dat feest! Bedank degene voor het compliment en ga allebei lekker verder met je leven. Besteed geen aandacht meer aan die persoon.

Mensen die dingen die jij leuk vindt belachelijk vinden

Haha deze mensen heb je niet nodig in je leven. Bijvoorbeeld als jij het leuk vindt om Animal Crossing te spelen en iemand anders vindt dat kinderachtig, dan klinkt dat echt onwijs als een hun probleem. 

Dit geldt ook voor mensen die jouw werk, smaak, woonsituatie, kleding, vrienden, auto, fiets, dieren, vaardigheden, opleiding, familie of wat dan ook waar jij waarde aan hecht of energie uit haalt naar beneden halen. Iedereen die de woorden walgelijk, belachelijk, wanstaltig, lelijk, onzinnig, kinderachtig of andere negatief geladen woorden hierbij in de mond neemt is jouw energie en tijd absoluut niet waard. 

Echter, zo’n opmerking doet je altijd wel wat. Iemand noemde mij ooit wanstaltig, omdat ik iets leuk vond. Dat hakte er toen erg in, omdat het iemand was aan wiens mening ik toen waarde hechte. Achteraf realiseer ik me pas dat deze persoon zelf grotere issues heeft en waarschijnlijk gewoon ontzettend gefrustreerd is. Nogmaals je wordt nooit overreden door de gouden koets.

Eigenlijk zijn dit mensen waar je zo min mogelijk contact mee moet hebben. Uiteraard is dat lastig als het een collega betreft, maar probeer ook dan het contact tot een minimum te beperken. Behoud je burgerbeleefdheden, maar laat dit soort mensen verder links liggen. Jij gaat je er alleen door laten tegenhouden in je eigen ontwikkelingen en eigen levensplezier. 

Jij haalt er positiviteit, plezier en geluk uit. Je doet er hoogstwaarschijnlijk niemand kwaad mee, dus waarom zou iemand je er wel kwaad mee mogen doen. 

De “dat is toch niets voor jou” opmerking

Stel je wilt een studie gaan doen, bijvoorbeeld rechten. Je bent ingeschreven en eigenlijk helemaal blij met je keuze. De eerst volgende familiebijeenkomst vertel je dit blij aan je familie en de eerste opmerking die je krijgt is “goh dat is toch niets voor jou? Jij bent toch meer wat voor naja iets als de zorg…”. Voel jij dan ook je zelfvertrouwen en blijdschap weg vloeien?

Nou dit is mij wel eens overkomen. Ook daadwerkelijk met dit voorbeeld en deze studie. Ondanks dat jij volledig achter je keuze staat, ga je toch twijfelen. In dit soort opmerkingen wordt namelijk ” de zorg” ook nooit in een positieve manier gebruikt.

Hier moet je je ook vaak gewoon realiseren wie het zegt. Is dit iemand waar je waarde aan hecht? En zou je die waarde ook aan deze persoon hechten als het bijvoorbeeld niet je familielid zou zijn geweest? Kent deze persoon je? Nou blijkbaar niet anders had deze persoon wel geweten dat dit misschien toch wel bij je past.

Blijkt de studie uiteindelijk toch geen match te zijn, laat je dan ook niet tegenhouden om te switchen. Ook al is dat een zorgstudie. Uiteindelijk ben jij degene die jouw leven leidt en niemand anders.

De “dat je dat doet/durft, want ik zou dat nooit zo doen” opmerking

Terug naar het voorgaande voorbeeld van de rechtenstudie. Je vertelt aan mensen dat je heel veel zin heb in je aanstaande rechtenstudie en hun eerste reactie is “dat je dat gaat doen… dat is echt zo’n rotstudie”. Daar komt je twijfel weer. Deze twijfel is ook nog extra erg als de persoon die het zegt bijvoorbeeld die studie ook heeft gedaan.

Dit kan ook zijn als je een hobby hebt. Stel jij ontwerpt stickers en mensen vinden het nodig om te zeggen “goh dat jij dat durft!”. Dit zijn hele vervelende opmerkingen, omdat je daardoor snel aan jezelf gaat twijfelen. Daarbij kan ook het gevoel bij je op komen dat je je niet serieus genomen voelt.

Ook hier is weer de vraag: wie zegt het? En zou deze persoon het ook zeggen als het diens beste vriend(in) betreft of diens kind. Bij die studie bijvoorbeeld denk ik niet dat een persoon hetzelfde zou zeggen als diens kind rechten gaat studeren. Waarom? Dan is de persoon wellicht heel erg trots, omdat het een zware studie is en je er veel kanten mee op kan.

Als je aan je keuzes twijfelt, dan moet het twijfel zijn die vanuit jou komt. Niet twijfel die anderen je aanpraten. Als jij niemand kwaad doet met jouw studie, werk, hobby’s of andere bezigheden ben jij de enige die mag zeggen of het iets voor jou is of niet.

Laat je ook niet tegenhouden als het niet lukt of als je het niet leuk vindt om wat anderen wellicht van je zeggen. Je hoeft aan diens verwachtingen niet te voldoen. Daarbij waanzin is steeds hetzelfde doen en andere uitkomsten verwachten. Dus even mijn complimenten aan jou dat jij iets nieuws of anders probeert!

Samenvattend

Mensen zullen altijd de neiging hebben om negatieve opmerkingen te maken. Echter, vaak zijn het mensen die je niet kennen. Je hoeft niet aan hun verwachtingen te voldoen. Je eigen verwachtingen zijn waarschijnlijk al hoog genoeg.

Andere delen lezen?

Dit vind je misschien ook leuk...